Piloti Germanwings stávkovali, do cíle nedorazilo 15 000 lidí

Berlín – Piloti německých nízkonákladových aerolinek Germanwings mezi 6:00 a 12:00 uskutečnili protestní stávku. Akce nejvíc postihla vnitroněmecké spoje. Bylo zrušeno celkem 116 letů a další nabraly mnohahodinová zpoždění. Podle televize n-tv zasáhla stávka kolem 15 000 cestujících. Jejím důvodem byl spor o důchodový program, který piloti už téměř rok vedou s vedením společnosti Lufthansa, stoprocentním vlastníkem Germanwings.

Aerolinky se snažily zachovat především spoje směřující do oblastí, kde Němci tráví dovolenou, a další mezinárodní spojení. Některé lety byly odloženy na dobu po skončení stávky, takže se uskutečnily s několikahodinovým zpožděním. Lety do České republiky přistály bez problémů.

Cestujícím, kteří s Germanwings nemohli letět, společnost doporučila využít na vnitroněmeckých linkách vlaky nebo autobusy, případně zdarma přeložit letenku na jiný termín. Část cestujících také přepravila do cílových míst letadla Lufthansy. Zatím není jasné, jaké hospodářské dopady bude stávka mít.

Podle německých televizí byla situace na letištích zasažených stávkou klidná. Cestující většinou přijímali informace o rušení letů smířlivě. Velká část pasažérů ale dávala v televizních rozhovorech najevo, že nemají velké pochopení pro požadavky stávkujících.

Piloti
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/Digital Vision

Piloti chtějí zachovat program předčasných odchodů do důchodu, který jim umožňuje odejít do penze už v 55 letech, přičemž firma jim následně vyplácí 60 procent platu až do doby, kdy jim vznikne nárok na starobní důchod. Vedení aerolinek ale plánuje toto ustanovení kolektivní smlouvy zrušit. Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) se brání a hrozí dalšími stávkami, pokud Lufthansa neustoupí.

Další protesty by se mohly dotknout nejen Germanwings, ale i Lufthansy a nákladního dopravce Lufthansa Cargo. „Chceme vedení Lufthansy trochu popíchnout, abychom ho přiměli ke kompromisu,“ řekl německému deníku Bild mluvčí VC. Management Lufthansy nicméně vyzval odbory k uměřenosti. „Stávka ještě žádný spor o zaměstnanecké výhody nevyřešila,“ zdůraznil mluvčí Lufthansy.

VC kvůli sporu o důchodový program uspořádal stávku už letos v dubnu. Protest tehdy trval tři dny a zasáhl 3 800 letů všech aerolinek ze skupiny Lufthansa. Dubnová stávka postihla 425 000 cestujících a způsobila firmě škody v řádu desítek milionů eur.

Vydáno pod