V Číně si stěžují na nekvalitní oblečení západních značek

Peking – Konfekce západních výrobců je nekvalitní, postěžovaly si čínské úřady. V jejich hledáčku se tentokrát ocitlo hlavně levné oblečení pro děti. Tamní úřady při kontrolách zjistily, že nejvíc kusů závadné módy a obuvi do země v současnosti dováží čtyři světově známé řetězce Forever 21, Zara, H&M a Mango.

V Číně si stěžují na nekvalitní oblečení západních značek (zdroj: ČT24)

Levné oblečení některých západních firem se při kontrolách ukázalo jako nekvalitní nebo dokonce zdraví nebezpečné. Podle čínských úřadů se jednalo zejména o produkty značek Forever 21, Zara, H&M a Mango.

„U značek prodávajících levnou konfekci se v našem testu objevovaly problémy s kvalitou pravidelně. Hlavně oblečení pro kojence a děti bylo v tomto ohledu podprůměrné. Většina importovaného zboží nízké kvality pocházela z několika konkrétních zemí,“ uvedla mluvčí Generálního ředitelství kontroly kvality Li Jing.

Čínští kontroloři prověřili asi 1 500 kusů dětské módy – v testu propadly všechny. Údajně obsahovaly chemické látky s nevyhovujícím pH, což může vést k podráždění dětské pokožky nebo vyrážkám. Nebezpečné chemikálie ale inspekce našla i v části oblečení pro dospělé. U většiny zboží navíc chyběly popisky v čínštině. Žádný z výrobců to zatím nekomentoval.

Mladí v Macau
Zdroj: ISIFA/EPA/YM YIK

Nejvíc prohřešků našla inspekce u oblečení z Itálie. Propadly však taky výrobky z Vietnamu, Jižní Koreje a Bangladéše. Není to přitom poprvé, co čínští inspektoři odhalili v obchodech nekvalitní módu západních značek – Zara a H&M jsou na černé listině od doby, co vstoupily na tamní trh.

V minulosti se v Číně několikrát objevily problémy i s luxusním oblečením. Zboží pouštějící barvu nebo obsahující vysoké množství kyseliny a formaldehydu prodávaly takové značky jako Versace nebo Dolce & Gabbana.

„Čína bohatne, a když nějaká země bohatne, tak lidé požadují kvalitu. Pokud tu kvalitu nedostávají, tak z toho logicky mohou plynout podobné kontroly a do budoucna zvýšení kvality, zvýšení úrovně zboží,“ míní analytik společnosti Cyrrus Tomáš Menčík.

Na druhou stranu, ani sama Čína není jen nevinnou obětí byznysu s levnou módou. Naposledy na to letos na jaře upozornila organizace Greenpeace. Z dvanácti světových značek, z nichž se velká část vyrábí právě v Číně, neprošla testem ekologů ani jedna.

Vydáno pod