Prezidentovi se nelíbí, že v Česku obsadily trh zahraniční řetězce

České Budějovice – Prezident Miloš Zeman kritizoval přesilu zahraničních obchodních řetězců na českém trhu. Jejich zisky jsou podle něj příliš vysoké, navíc se nesnaží podporovat odbyt tuzemských výrobců. Česko by se podle prezidenta mělo inspirovat v zahraničí, kde převažují domácí řetězce i zboží. Obyvatelé Česka by navíc měli více kupovat české potraviny. Zeman to prohlásil u příležitosti zahájení agrosalonu Země živitelka v Českých Budějovicích.

Prezident konstatoval, že v zahraničí obvykle převažují místní obchodní řetězce. Tyto firmy podle něj dávají větší prostor domácím potravinám než pobočky zahraničních řetězců v Česku. „Zisková marže u některých komodit dosahuje až 60 %. A protože nestačí jenom kritizovat, navrhuji, aby agrární a potravinářská komora ve spolupráci s ministerstvem zemědělství rozšířila spolupráci s jediným domácím řetězcem, který se jmenuje COOP,“ nechala se slyšet hlava státu.

Také prezident agrární komory Miroslav Toman apeloval na spotřebitele, aby dávali přednost českým potravinám před dovozem. „Dovolil bych si vyzvat ministerstvo zemědělství a vládu ČR k zesíleným kontrolám dovozového zboží, nejen kvality, ale i cen, aby nedocházelo k dumpingu. Zároveň vyzývám ministra a vládu aby bojovali o kompenzace pro české zemědělce a zpracovatele,“ uvedl Toman v narážce na ruské sankce zamířené proti evropským zemědělcům a producentům (více se o dopadech sankcí dočtete zde).

Šéfka svazu obchodu: Marže jsou nižší

„Rozhodně nemůžu potvrdit jeho čísla,“ reagovala na prezidentova slova šéfka Svazu obchodu a cestovního ruchu Marta Nováková. „Mám data z Českého statistického úřadu – nevím, odkud čerpá data pan prezident. Pakliže se bavíme o marži, ta se dlouhodobě od roku 2005 pohybuje mezi 20 a 23 %. Marže kolem 60 % se rozhodně netýká potravinářských produktů,“ vysvětlila Nováková.

Samotný zisk obchodů, který je jen částí marže, se podle Novákové pohybuje mezi 1,5 a 2,5 %. „Je třeba podotknout, že obchodníci mají mezi sebou velmi vysokou konkurenci, která koncovou cenu pro zákazníka drží velmi nízko,“ řekla prezidentka svazu obchodu, podle které je právě cena pro českého zákazníka rozhodujícím faktorem při nákupu.

Co se týče angažmá zahraničních obchodních řetězců, Nováková upozornila, že tyto společnosti každoročně v Česku investují desítky miliard korun, platí daně a zaměstnávají téměř půl milionu zaměstnanců. S Tomanovým návrhem zostřit kontroly dováženého zboží šéfka svazu obchodu nesouhlasí. „Jsme země v Evropské unii a hovořit o tom, že budeme nějakým způsobem limitovat dovoz, je z pohledu práva a našeho postavení v Evropské Unii naprosto irelevantní,“ míní Nováková.

Jurečka: Letošní sklizeň bude rekordní

Zahájení agrosalonu se v jihočeské metropoli zúčastnil taky ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Ten očekává, že letošní hospodářský rok bude pro zemědělce jedinečný. I když zbývá sklidit ještě 12 % ploch obilovin, už teď je jasné, že výnosy budou rekordní. U řepky ozimé se aktuálně pohybují kolem 4,03 tuny z hektaru, u obilovin kolem 6,18 tuny. Výsledky podle Jurečky dávají naději, že tuzemské zemědělství má vzestupnou tendenci.

S rozvojem odvětví by mohly pomoct i evropské dotace – malí, střední a velcí zemědělci a potravináři mohou v letech 2014 až 2020 získat celkem 84 miliard korun v rámci Programu obnovy venkova. Částkou kolem 3,5 miliardy ročně chce Česko podporovat zejména pěstování ovoce, zeleniny, chmele či chov skotu, a zajistit tím na venkově zaměstnanost.

Největší tuzemský agrosalon Země živitelka, který loni navštívilo přes 100 000 lidí, tradičně prezentuje celý zemědělsko-potravinářský sektor. Silné je zastoupení vystavovatelů zemědělské techniky, po letech se na výstavu vrátili také výrobci krmiv. Potravinářská část výstavy se zaměřuje především na oceněné výrobky regionálních producentů a národní značku kvality Klasa. Českobudějovický agrosalon potrvá do úterý 2. září, v sobotu se v jeho rámci konají národní dožínky.

Vydáno pod