Unie pomůže výrobcům másla a mléčných výrobků

Brusel -  Evropská komise finančně podpoří výrobce másla a některých dalších mléčných produktů, kterých se dotklo ruské embargo. O výši pomoci se zatím jedná. Země Evropské unie loni do Ruska vyvezly potravinářské a zemědělské výrobky za skoro 330 miliard korun.

Nejnovější opatření se má konkrétně týkat másla, sušeného odstředěného mléka a některých druhů sýra. Komise poskytne finanční pomoc na úhradu denních nákladů spojených s uskladněním nadbytečných kusů po dobu tří až sedmi měsíců. Nadále se přitom podle agentury Reuters debatuje o tom, jakých výrobků by se pomoc měla konkrétně týkat. Některé z nich totiž k uskladnění nejsou vhodné.

Rusko uvalilo zákaz na dovoz zemědělských a potravinářských produktů z Evropské unie, USA, Austrálie, Kanady a Norska v reakci na sankce Západu. Ten Moskvu viní z podpory proruských separatistů na východě Ukrajiny.

Komise už nedávno uvolnila zhruba 125 milionů eur (kolem 3,5 miliardy korun) na pomoc evropským pěstitelům zeleniny a ovoce, které ruský zákaz postihl. U mléčných výrobků funguje jiný mechanismus, protože výrobky budou po uskladnění moci zamířit do obchodů. Ministři zemědělství členských zemí EU se budou hledáním alternativních trhů a kompenzací pro evropské zemědělce zabývat na schůzce 5. září.

Vydáno pod