Životní úroveň Čechů se loni trochu zhoršila, letos to má být lepší

Praha - Životní úroveň loni v Česku mírně klesla. Kupní síla obyvatel je přitom stále o čtvrtinu nižší, než dosahuje průměr původních zemí eurozóny. Tuzemským domácnostem se totiž propadaly čisté příjmy, v porovnání s rokem 2012 o více než tři procenta. Vyplývá to z nejnovějších dat Českého statistického úřadu.

Životní úroveň v tuzemsku se loni oproti původním 15 zemím eurozóny propadla. Hrubý domácí produkt na obyvatele v paritě kupní síly klesl na 74,1 procenta průměru zemí eurozóny. Předtím byl tři roky trochu výše, konkrétně na 75 procentech, připomněl ČSÚ. Od doby, kdy země vstoupila do Evropské unie, už jde o třetí pokles. 

Češi si tak mohou koupit za stejné peníze o pětinu méně zboží než většina Evropy. Podle červencových odhadů ministerstva financí by se ale měla životní úroveň Česka letos mírně zlepšit. 

HDP na obyvatele
Zdroj: ČT24/ČSÚ

České domácnosti si loni v souvislosti s pokračujícím nepříznivým ekonomickým vývojem prošly potřetí v řadě poklesem čistých příjmů. „V roce 2011 příjmy domácností reálně klesly o 0,7 procenta, v následujícím roce o 1,3 procenta a v roce 2013 již o 3,1 procenta,“ vysvětlil analytik ČSÚ Lukáš Kučera.

Lukáš Kučera, analytik, Český statistický úřad

„Domácnosti tak měly v roce 2013 k dispozici o celých 31 miliard korun méně. Dá se říci, že jim vysychaly v podstatě všechny zdroje příjmů.“

Kdybychom Česko srovnávali s průměrem celé Evropské unie, zdejší životní úroveň rovněž klesla, a to na 80 procent průměru EU. Předtím byla tři roky na 81 procentech. A ještě v roce 2003 byla na 77 procentech. Slovensko zaznamenalo nárůst z 55 procent v roce 2003 na 76 procent loni, doplnili statistici.

Bydlení
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Acha Yhamruksa

Podle statistiků ale pokračující hospodářská recese nevyvedla ekonomiku výrazněji z rovnováhy. Deficit veřejných institucí se totiž loni výrazně zlepšil, a to na 1,5 procenta HDP. „Zdá se, že po dvou letech recese by měla ČR zaznamenat alespoň mírný růst, mezi 2 a 3 procenty. A více než dvojnásobné tempo růstu ekonomiky by mělo nastartovat i konvergenci životní úrovně,“ míní hlavní analytik Deloitte David Marek.

Česko si na trh práce nemůže stěžovat, někde je i třikrát vyšší nezaměstnanost

Z analýzy vybraných ukazatelů charakterizujících kvalitu života ovšem také vyplývá, že se Čechům ve srovnání s Evropu nevede špatně. ČR má například v průměru let 2011 až 2013 šestou nejnižší nezaměstnanost v EU, která činila 6,9 procenta. A zatímco v Rakousku byla minimální (4,5 procenta), ve Španělsku se vyšplhala přes 24 procent. 

A například příjmové nerovnosti jsou jedny z nejnižších v EU. Naopak nerovnost v platech mužů a žen je v Česku jedna z nejvyšších a mírně vyšší je i podíl nízkopříjmových zaměstnanců na jejich celkovém počtu.