Blíže Číně: Export technologií, na oplátku pomoc při stavbě železnic

Praha – Říše středu představuje pro Česko významného obchodního partnera. Také z toho důvodu nyní Pražský hrad hostí Čínské investiční fórum. Na konferenci, kterou pořádá Smíšená česko-čínská komora, přiletělo z Asie víc než pět stovek hostů, v čele s čínským vicepremiérem Čang Kao-liem. Ten zdůraznil, že by se Čína chtěla v Evropě podílet na stavbě železnic a přístavů, v Česku pak i silnic. Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) projevil Peking taky zájem účastnit se tendru na dostavbu Temelína.

Čína má zájem o spolupráci s celou střední a východní Evropou, nechal se na úvod fóra slyšet první čínský vicepremiér Čang Kao-li. Země by se podle něj chtěla podílet například na stavbě železnic a přístavů v regionu. „Lokomotiva ve mně evokuje přátelství,“ vzpomínal Kao-li na doby, kdy pracoval v jedné čínské továrně a součástky byly mimo jiné tuzemské výroby.

Deficit česko-čínské obchodní bilance loni činil víc než 260 miliard korun. Asijská velmoc do tuzemska dovezla zboží za zhruba 300 miliard, náš vývoz přesáhl jen desetinu této částky. A to by se mělo podle současné vlády změnit. „O co mají Číňané zájem, jsou vyspělé technologie. Číňané se předně chtějí dostat do EU nebo do země, která je v EU. Jakákoli příležitost je dobrá,“ uvedl sinolog a ekonom Martin Kříž. 

Premiér Bohuslav Sobotka

„Máme zájem na spolupráci v oblasti energetiky, včetně jaderné, ve strojírenství, informačních technologiích, důlních a nebo také potravinářských technologiích. Velkým tématem vzájemné spolupráce může být i širší téma urbanizace, zaměřené na ochranu životního prostředí.“

Na konferenci se hovořilo taky o možné účasti Číny v tendru na dostavbu Temelína. Podle ministra průmyslu a obchodu projevila čínská strana zájem se výběrového řízení zúčastnit, pokud se nějaké uskuteční. „Čínské firmy by samozřejmě musely dostat licenci a všechna povolení na to stavět jadernou elektrárnu v Evropské unii, což není úplně jednoduché,“ řekl Mládek Českému rozhlasu Radiožurnálu. Mluvčí ministerstva František Kotrba doplnil, že podobná nabídka platí i pro případný tendr na rozšíření Jaderné elektrárny Dukovany.

Přímá linka Praha - Šanghaj

Lepší přístup na náš trh by měli mít nejen čínští investoři, spolupráce by měla usnadnit i cestu českým firmám do Asie, včetně těch menších. Už teď tam úspěšně působí velcí hráči, jako je Škoda nebo skupina PPF.

Jednou z cest má být i přímé letecké spojení z Prahy do Šanghaje, jak poznamenal premiér Bohuslav Sobotka. Od jara 2015 budou v české metropoli přistávat třikrát až čtyřikrát týdně čínské aerolinky. „Zájem ze strany Číny létat do České republiky mají tři společnosti. Pokud padne dohoda v řádu jeden a půl měsíce, předpokládáme otevření pravidelné linky v dubnu příštího roku,“ přiblížil ministr dopravy Antonín Prachař.

Hongkong
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock

Sobotka také vyzdvihoval česko-čínskou spolupráci v oblastech zdravotnictví, turistiky, průmyslu, vědy a výzkumu, zemědělství nebo třeba ochrany životního prostředí. Dodal, že v některých oblastech mají obě země odlišné tradice a různé názory. I proto je podle něj důležitá vzájemná otevřená diskuse, včetně té o lidských právech.

„Česká republika je země, která klade tradičně důraz na otázku dodržování lidských práv. Vzájemný intenzivní dialog může přispět k tomu, abychom se lépe pochopili,“ míní premiér.

65 let česko-čínských vztahů

Sobotka pak připomněl, že si letos Česko a Čína připomínají 65. výročí navázání diplomatických styků. Podle něj bude právě letošek novým a silným impulsem pro další rozvoj vzájemných vztahů. Důraz přitom není kladen jen na kontakty na vrcholné vládní úrovni, ale i na úrovni regionů. Dnes proto zástupci šestnácti středo- a východoevropských zemí a Číny podepsali memorandum o založení asociace, která bude sloužit k posílení spolupráce na regionální úrovni.

Vzájemnou spolupráci bez přihlédnutí k čínské politice lidských práv přitom kritizují neziskové organizace. Připomínají nucené vystěhovávání, dětskou práci, vykonstruované politické procesy, mučení ve vězeních nebo likvidaci kultury Tibetu. „Rámec lidských práv v agendě nefiguruje a není pozván ani jeden host z neziskového sektoru,“ upozornil ředitel Amnesty International v Česku Mark Martin.

Prezident Miloš Zeman

„Akcentovat lidská práva je samozřejmě vždy užitečné, ale musíme si uvědomit, že lidská práva jsou nejenom politická, ale také hospodářská a sociální. A právě v oblastech tohoto typu lidských práv Čína udělala obrovský pokrok, řada lidí se zbavila enormní chudoby.“

A zatímco tak na Pražském hradě jednaly stovky byznysmenů, před jeho branami protestovaly desítky lidí s vlajkami Tibetu. Na Hradčanech byl slyšet i nesouhlas duchovního hnutí Falun Gong, podle kterého byl právě čínský vicepremiér Čang Kao-li ještě coby provinční guvernér zodpovědný za zavírání a mučení jeho členů.

Česko na fóru reprezentují prezident Miloš Zeman, premiér Sobotka či řada ministrů a hejtmanů. Účastní se ho také zástupci státních i soukromých firem, které na čínském trhu už působí nebo na něj chtějí teprve proniknout.

Vydáno pod