Kdo dělá kvalitní víno, není mým konkurentem, říká Vinař roku

Mikulov – Vážit si všech vinařů, kteří rozumí svému řemeslu. Motto, se kterým dělá víno Miroslav Volařík z Mikulova. Sám patří mezi špičkové producenty. Tři roky po sobě získal titul Král vín a ve čtvrtek večer se stal už podruhé Vinařem roku.

„Není to o nějakém výrobním tajemství, ale o síle lidí, co ve vinařství pracují. Nejde mi o to získávat pozice na výstavách, my se snažíme dělat každý rok ta nejlepší vína,“ říká vinař Miroslav Volařík. I když má vinařskou tradici v rodině a kolem vinohradů se pohybuje už léta, vlastní vinařství založil až v roce 2007. V současnosti pro něj pracuje 30 lidí a jeho vína sbírají jeden úspěch za druhým. Dnes večer se stal už podruhé Vinařem roku.

Prestižní titul získal i přesto, že do letošní soutěže nepřihlásil svoji „vlajkovou loď“ – ryzlink vlašský. „Tyto hrozny jsme loni sbírali dost pozdě, až v polovině prosince, protože tento ročník byl dost problematický. Chtěli jsme mít hrozny v dobré kondici, abychom mohli vyrobit kvalitní vína. Proces výroby se nám dost prodloužil, takže jsme na soutěž dali jen vína, která byla k dispozici,“ vysvětlil Volařík. I bez chybějícího šampiona ale jeho vína mezinárodní porotu degustátorů zaujala.

Vinař z Emirátů

Vinařství přitom bylo pro Miroslava Volaříka dlouho jen koníčkem. Jako vystudovaný odborník na čištění odpadních vod pracoval léta v petrochemickém průmyslu, dva roky budoval odsolovací zařízení ve Spojených arabských emirátech. „Když se v roce 1989 změnil režim, moji rodiče mě zaúkolovali, abych se postaral o to, že nám budou vráceny vinice a polnosti. To mě namotivovalo, abych se o to začal víc zajímat,“ vzpomíná Volařík, pod jehož jménem funguje vinařství sedm let.

„Vinařství má v sobě jistý půvab. Ten produkt je vysoce komunikativní a společenský, potkáváte se s lidmi a jste naladěni na stejnou vlnu. Když je víno dobré, vytváří to velmi přátelské vztahy,“ chválí si svoji novou profesi Volařík.

Jeho firma ročně vyprodukuje kolem 200 tisíc litrů vína. Zkoušel prorazit do zahraničí, ale podobné snahy podle něj nemají velký smysl. „Kdo má dobré víno a zaběhlou klientelu, nemá důvod se nějak moc zajímat o zahraniční trhy. Naši vinaři sotva stačí pokrýt 30 procent domácí poptávky. Kdo je šikovný a vína dělá dobře, neměl by mít problém udat je na trhu,“ věří Volařík.

I díky převisu poptávky nad nabídkou tuzemských vín nevnímá své kolegy z oboru jako konkurenci. „Nesmírně si vážím každého vinaře, který dělá kvalitní víno. A konkurence, která zaměňuje zahraniční hrozny za domácí a přidávají do vín látky, které tam nepatří, to je spíš nekalá konkurence a je na státu, aby se s tím vypořádal,“ dodal Volařík. „Pro region jižní Moravy je víno obrovský rozvojový nástroj,“ uzavřel vinař.

Miroslav Volařík (65)

  • absolvent VŠCHT Praha, odborník na čištění odpadních vod
  • pracoval v bratislavském Slovnaftu, budoval odsolovací zařízení v Emirátech, podnikal
  • jeho otec Leopold Volařík se naučil vinohradnickému a vinařskému umění od německých starousedlíků. Rozvoj vinařské tradice přerušila násilná kolektivizace a návrat k vinařství byl možný až po revoluci v roce 1989, kdy v restitucích byly postupně vraceny vinice původním majitelům
  • roku 2007 založil Vinařství Volařík
  • obhospodařuje 14 vinic o celkové rozloze 80 hektarů, z toho 4,2 hektaru v režimu ekologického zemědělství. Většina vinic leží na teplých svazích Pavlovských vrchů na jihu Moravy
  • vyhlášen Vinařem roku 2011 a 2014