V Plzni vyrostl bankomat na bitcoiny, už druhý v Česku

Praha – V Plzni je ode dneška druhý bankomat na elektronickou měnu bitcoin v Česku. Po Praze je tak západočeská metropole dalším místem, kde lze bitcoiny jednoduchým způsobem - za opravdové peníze - nakoupit. Bankomat na elektronickou měnu mohou ode dneška zákazníci využívat ve Vědeckotechnickém parku.

V Plzni vyrostl bankomat na bitcoiny, už druhý v Česku (zdroj: ČT24)

Podobné bankomaty už využívají nadšenci po celém světě. Úplně první vznikl koncem loňského října v kanadském Vancouveru. O bitcoiny mají v Česku zatím největší zájem fanoušci technologických novinek. Obchodníci ale doufají, že právě bitcoinmaty zpřístupní virtuální měnu i úplným začátečníkům. „Je to přímočarý přístup, jak se k bitcoinům dostat, na rozdíl od nakupování bitcoinů on-line, kdy se člověk musí registrovat. Tady prostě člověk přijde k bankomatu a může nakoupit rovnou,“ upozornila ředitelka SatoshiLabs Alena Vránová.

Za bitcoiny lidé zaplatí nebo dostanou přesně tolik, kolik měna právě stojí na burze. Aktuálně je to zhruba 450 dolarů za jeden bitcoin, tedy asi 9,5 tisíce korun. I když kurz neustále kolísá, zájem o virtuální peníze roste. Podle odhadů s nimi obchodují tisíce Čechů a přijímá je víc než 120 obchodů; Plzeň na svůj obchod ještě čeká. Doba, kdy bude taková platba možná v každé samoobsluze, je ale zatím zřejmě daleko. 

Co je to bitcoin?

Bitcoin je internetová open-source peer-to-peer platební síť a digitální měna. To znamená, že počítačový software bitcoinu má otevřený zdrojový kód, který mohou všichni uživatelé legálně využívat, všichni klienti v síti bitcoinu také komunikují přímo mezi sebou, bez centrálního serveru. Bitcoin nemůže nikdo ovlivňovat nebo padělat, nikdo ani nemůže o síti rozhodovat. Konečné množství bitcoinů je předem známo, jejich uvolňování do oběhu je definováno ve zdrojovém kódu. Je jich tedy jen limitovaný počet. Za platby se platí jen minimum nebo nic.

Bitcoin vytvořil v roce 2009 anonymní vývojář používající pseudonym Satoshi Nakamoto. Její hodnota závisí na důvěře lidí v tuto měnu. První nákup za digitální peníze udělal v květnu 2010 Laszlo Hanyecz, když za dvě pizzy zaplatil 10 tisíc bitcoinů. Jeden bitcoin měl tehdy hodnotu tří dolarových centů, během roku 2011 však dosáhla 32 dolarů a opět klesla na dva dolary. Zájem o bitcoiny se začal postupně zvedat. Bitcoin používají podnikatelé, ale i neziskové organizace nebo advokátní kanceláře. O síť Bitcoin se starají dobrovolníci a od roku 2012 také Bitcoin Foundation, která však nemá žádné pravomoce. V roce 2013 uznalo Německo bitcoiny jako oficiální virtuální měnu a zisky z transakcí se standardně daní jako daň z příjmu fyzické osoby.