Němci se bojí, že jim zpoplatnění silnic sebere české zákazníky

Karlovy Vary - V česko-německém pohraničí sílí obavy z plánovaného zavedení poplatku pro osobní auta na všech německých silnicích. Lidé v Karlovarském kraji se bojí citelného zdražení při svých cestách za nákupy do sousedního Bavorska. V Německu se zase obávají, že Češi kvůli poplatku přestanou za hranice na nákupy jezdit. Starostové obcí proto jednají o různých výjimkách.

Roční známka na německé silnice by mohla stát více než 100 EUR, tedy téměř tři tisíce korun. „Pro obchody by to mohl být velký problém, protože hodně zákazníků by sem přestalo jezdit. Řeknou si, že nakoupí raději v Česku,“ obává se zástupce majitele supermarketu v bavorském Waldsassenu Stephan Minnich. Obchod by podle něj mohl přijít až o 30 procent zákazníků.

Podle průzkumu Bavorského svazu obchodu přijíždí do Německa tři čtvrtiny českých turistů právě za nákupy. Hlasy proti zpoplatnění německých silnic se proto ozývají i z bavorských radnic. A to i od starostů zvolených za CSU, která s nápadem zavést mýtné pro osobní auta přišla jako první. „Jsme silně závislí na turismu a i na lidech, kteří k nám přijíždí nakupovat. Pro ně to bude určitě problém,“ uvedl místostarosta Waldsassenu Karlheinz Hoyer (CSU).

Zpoplatnění německých silnic by mělo platit od roku 2016. Podle zatím posledního návrhu by se mělo platit za všechny silnice, tedy ne jen na dálnicích. Nespokojení řidiči se s obavami začali obracet i na hejtmana Karlovarského kraje Josefa Novotného (ČSSD): „Respektuji, že je to záležitost Německé republiky, ale upozornil jsem na to ministra dopravy.“

Podle mluvčího resortu Tomáše Neřolda bude český ministr situaci řešit jak se spolkovým ministrem, tak i s bavorským ministrem vnitra Joachimem Herrmannem. Ten už v červenci řekl, že chce prosadit, aby se plánované zpoplatnění německých silnic netýkalo příhraničních regionů, včetně českého pohraničí.

V česko-německém pohraničí sílí obavy ze zavedení mýtného (zdroj: ČT24)