Letiště Praha se chystá na privatizaci, propouští 150 lidí

Praha - Správa Letiště Praha ruší kvůli přípravě na privatizaci k 1. prosinci desetinu pracovních míst. Z celkem 240 rušených míst je 90 neobsazených, takže společnost opustí přibližně 150 pracovníků. Odcházejícím zaměstnancům pomůže Správa Letiště Praha s dalším uplatněním na trhu práce. Na rekvalifikaci a další odbornou pomoc vyčlení částku ve výši jednoho milionu korun.

„Je zřejmé, že tento krok zvýší hodnotu naší společnosti z pohledu potenciálních investorů,“ uvedl generální ředitel Správy Letiště Praha Miroslav Dvořák. „Nicméně každá firma, která se chová tržně a chce uspět v konkurenčním prostředí, prochází obdobným procesem pravidelně, ne jen v období přípravy na změnu vlastníka,“ dodal.

Společnost k propouštění přistoupila po detailní analýze využití lidských zdrojů. Ta ukázala, že část pracovních pozic se překrývá a některé nejsou pro další rozvoj firmy potřebné. „Společnost bude pracovat efektivněji a ve svém důsledku to bude jedna z věcí, která přispěje ke zvýšení honoty letiště,“ říká vrchní ředitel pro finance a korporativní služby Petr Vlasák.

„Snahou společnosti bylo minimalizovat dopad na stávající zaměstnance,“ uvedla mluvčí Letiště Praha Eva Krejčí. Propuštění zaměstnanci proto mají získat nadstandardní odstupné.

Jeho výše může dosáhnout, v souladu s kolektivní smlouvou a v závislosti na délce zaměstnání, až sedminásobku jejich průměrné mzdy. Na případnou odbornou pomoc s dalším uplatněním na trhu práce uvolnila správa milion korun.

Prodej pražského letiště je považován v současnosti za jednu z
nejvýznamnějších investičních příležitostí v oboru. O letiště předběžně vyjádřilo zájem na šest desítek firem z celého světa. Ministr financí Miroslav Kalousek očekává výnos z privatizace podniku vyšší než 100 miliard korun.

V přípravě na privatizaci Letiště Praha letos investuje 2,3 miliardy korun do nákupu pozemků, které by zvýšily hodnotu jeho akciové společnosti. Ta vznikla v únoru a ze státního podniku se na ni postupně převádí majetek.

Letiště Praha
Zdroj: ČT24
Vydáno pod