Češi vzali úsporné žárovky na milost. Vybírat je ale neumí

Praha - Dva roky poté, co se přestaly vyrábět klasické žárovky, začínají lidé věřit těm úsporným. Podle prodejců a expertů na osvětlení ale stále nevědí, podle čeho vybírat, a nerozumí ani údajům na obale. Důležitá je pro ně namísto kvality především životnost a také cena žárovek.

Koupit žárovku je dnes věda větší než kdy dřív. Zákazník, který si pro ni přijde do obchodu bez jasné představy, lehko sáhne vedle. Při výběru totiž vždy záleží na tom, na jakém místě a také jak často bude svítit. Zcela bez pomoci prodavače se tak obejde jen zákazník, který se vyzná v údajích na krabičce.

Lumeny a kelviny. Pro zákazníky španělská vesnice

Dávno už se například žárovky nevybírají podle wattů. Jednotku výkonu totiž nahradila jednotka světelného toku: lumeny. Náhradou klasické 60wattové žárovky je světelný tok 806 lumenů.

Druhé nejdůležitější číslo udává jednotka termodynamické teploty: kelviny. Ty vyjadřují teplotu, a tedy i barvu světla. 2 700 znamená klasickou teplou bílou. „Čím méně kelvinů, tím je to světlo žlutější. Čím více kelvinů, tím je bělejší a více do odstínů denního světla,“ říká odborník na osvětlení Michael Urban.

Události: Češi neumí vybírat úsporné žárovky (zdroj: ČT24)

Informace pro správný výběr žárovky však neznají dvě třetiny zákazníků. Podle společnosti eSvětlo.cz nakupuje 69 procent lidí žárovky podle životnosti. Podle ceny se orientuje 64 procent a pro pětinu je důležitý také design. Roli v tom hrají i vzpomínky na tvar těch původních.

Právě nostalgii zákazníků po klasických žárovkách, jejichž výrobu Evropská unie zakázala, mírní výrobci těch úsporných alespoň podobným tvarem. „Stále ještě celá řada lidí je překvapená, že už se ty klasické žárovky nevyrábějí,“ říká prodejce žárovek Jakub Krabáč. V českých domácnostech jich pořád svítí tisíce.

Likvidace obtížnější než dříve

Jestliže je u úsporných žárovek složitý nákup, je neméně obtížné zbavit se jich. Kvůli složitým elektronickým součástem není možné vyhazovat je do běžného odpadu – na to také upozorňuje symbol přeškrtnuté popelnice. Je proto nutné již nepoužitelné žárovky odevzdávat v obchodech, kde se prodávají, nebo ve sběrech elektroodpadu.

V žádném případě potom není vhodné uchylovat se k příslovím o vyhazování dveřmi či oknem. Úsporné žárovky obsahují rtuť, která se při rozbití může uvolnit.

Úsporně už svítí i Pražský hrad

Například Národní divadlo v Brně se klasickými žárovkami před jejich stažením z trhu předzásobilo. Nechce totiž přijít o tradiční stmívání před představením.

Po celou dobu svého úřadování odmítal na Pražském hradě svítit úsporně i bývalý prezident Václav Klaus. Vyčetl mu to třeba tehdejší předseda Strany zelených. „Úspornými zářivkami by bylo možné nejméně dvě třetiny elektřiny uspořit,“ nechal se v roce 2006 slyšet na Pražském hradě Martin Bursík. „To je k velké diskusi…,“ odvětil mu tehdy Klaus.

S příchodem Miloše Zemana se ale v sídle prezidenta začalo šetřit. Hradní správa vyměnila všech 11 tisíc žárovek za ty úsporné, čímž jen za letošní rok ušetří milion korun.

Vydáno pod