Ruské sankce Evropu neskolí, horší by byl nezájem o stroje

Praha - Putin dnes vyhlásil roční embargo na dovoz potravinářských výrobků ze Západu. Kterých zemí se to nejvíc dotkne? A jak je pocítí čeští zemědělci? Dle dat Evropské komise zřejmě mnohem méně než jejich němečtí kolegové. Navíc potraviny nemusí Unii tolik tížit. Mnohem horší by bylo, kdyby se Rusko postavilo zády k evropským strojům a dopravním prostředkům.

„Protipotravinové“ opatření se týká vývozců z USA a zemí Evropské unie, z Kanady, Austrálie a Norska. Z rozvinutých zemí se neprojeví u Japonska a zemí asijsko-tichomořského regionu. Země Evropské unie přitom loni do Ruska vyvezly potravinářské a zemědělské výrobky za 11,8 miliardy eur (téměř 330 miliard korun), USA pak za 1,3 miliardy dolarů (přes 27 miliard korun). Z České republiky putovaly do Ruska tyto komodity za 2,45 miliardy korun. 

Seřazeno podle objemu, hlavními exportéry potravin do Ruska byly Bělorusko (2,02 miliard eur), Brazílie (1,79 miliard eur), Ukrajina (1,42 miliard eur), Německo (1,35 miliard eur) a Turecko (1,26 miliard eur). Spojené státy jsou tedy až daleko za nimi a rozdíl Česka oproti Německu je více než 15násobný. 

Export potravin do Ruska
Zdroj: ČT24/Evropská komise

Rusko s EU (velmi) čile obchoduje

Evropská unie je navíc pro Rusko největším obchodním partnerem. Směřuje tam nejvíce ruských exportů a Rusko z EU také dováží nejvíce zboží. Čína je oproti ní sedmkrát menším exportním trhem. 

Zákaz dovozu potravinářských výrobků ale Evropě nezpůsobí tolik problémů, jako třeba případný nezájem o strojírenství. Potraviny a maso původem z Evropské unie se totiž na ruském dovozu podílí jen 7,3 procenty. Rusko v největší míře vyhledává evropské stroje, dopravní prostředky nebo třeba chemikálie. Všechny zemědělské produkty pak nedosahují ani desetiny celkového ruského zájmu. 

Kam Rusko nejčastěji vyváží
Zdroj: ČT24/Evropská komise
Odkud Rusko nejčastěji dováží
Zdroj: ČT24/Evropská komise

Zahraniční reakce na ruské embargo 

Gernot Nerb, německý Institut pro ekonomický výzkum: „Rusové škodí sami sobě. Naše celkové zahraniční investice v Rusku tvoří asi jen dvě procenta. Ale v ruských pobočkách německých firem je zaměstnáno okolo čtvrt milionu lidí, kteří hrají v tamní ekonomice velkou roli. Pokud se zastaví dodávky z Německa, budou zkrátka nahraní. Putin si to brzy uvědomí. Doufám, že zatím se tedy jedná spíš o výhrůžky a dalším činům budou předcházet ještě jednání.“ 

Constantinos Mihalos, prezident Řecké obchodní komory: „Věříme, že řeckých produktů, jako jsou nektarinky a broskve, které se musí zobchodovat během deseti dnů, se zákaz exportu nedotkne. Ale máme obavy ohledně dalších výrobků, které do Ruska dovážíme.“ 

Giuliano Poletti, italský ministr práce a sociálních věcí: „Pro Itálii by to znamenalo velkou ránu, protože ruský trh je pro nás velmi důležitý.“

Are Kvistad, člen Norské rybářské federace: „Vypadá to, že by ruské sankce mohly mít poměrně dramatický dopad na norský rybářský průmysl.“

Někdo si ale už našel cestu, jak sankcí využít - Brazílie vidí v ruském zákazu dovozu řady potravin obrovskou šanci pro svůj export obilnin a masa. Naopak pesimističtí jsou třeba slovenští zemědělci. Ti mluví o jablečné válce, která se podle nich rozpoutá v nejednotných státech osmadvacítky.

A o co má naopak největší zájem Evropa? Z Ruska dováží především minerální produkty, tedy ropu a její produkty, sůl, síru, různé druhy rudy a černé uhlí. Dohromady jde o necelých 80 procent importu do EU. Jen pár procentní podíl pak mají různé kovy (včetně vzácných) a chemikálie. 

Jaký bude dopad sankcí na Česko?

Vývoz tuzemských zemědělských komodit a potravin do Ruska v posledních letech stoupá. Podle Českého statistického úřadu dosáhl v roce 2011 hodnoty 1,87 miliardy korun, o rok později 2,2 miliardy a v roce 2013 již 2,45 miliardy korun. Například jen hodnota piva činila každoročně více než půl miliardy korun. 

Celkově se loni vyvezly zemědělské komodity a potraviny za 158 miliard; přes 90 procent směřovalo do zemí EU. Země mimo Unii včetně Ruska tak mají na exportu podíl v řádu jednotek procent. 

KTERÉ POTRAVINY UŽ DŘÍVE RUSKO ZAKÁZALO DOVÁŽET? 

  • UKRAJINA: mléčné produkty, džus, brambory, sójové boby, slunečnicová semínka, kukuřičná mouka a cukrovinky
  • LOTYŠSKO: prasata a vepřové maso, sušené mléko
  • LITVA: prasata a vepřové maso
  • AUSTRÁLIE: hovězí maso
  • POLSKO: vepřové maso, ovoce a zelenina
  • RUMUNSKO: hospodářská zvířata a maso
  • MOLDAVSKO: ovoce a zpracované maso 

CO VŠECHNO RUSKO ZAKÁZALO DOVÁŽET DNES? 

  • maso velkého rohatého skotu čerstvé, chlazené nebo mražené
  • vepřové maso čerstvé, chlazené nebo mražené
  • maso a masné produkty z domácí drůbeže, čerstvé, chlazené nebo mražené
  • maso solené, v nálevu, sušené nebo uzené
  • ryby a raci, měkkýši a další vodní bezobratlí
  • mléko a mléčná produkce
  • zelenina, jedlé okopaniny a hlízovité plody
  • ovoce a ořechy
  • salámy a podobné produkty z masa, masných výrobků nebo krve, hotové potraviny vyrobené na jejich základě
  • mléčné produkty a potraviny vyrobené na základě rostlinných tuků

Zákaz se týká zemí Evropské unie, USA, Kanady, Austrálie a Norska.