Ruské embargo na potraviny zahrnuje maso, mléčné výrobky, ovoce i zeleninu

Moskva – Rusko zakázalo veškerý dovoz masa, ryb, mléka, mléčných výrobků, ovoce a zeleniny z Evropské unie a Spojených států. Oznámil to premiér Dmitrij Medvěděv. Kromě toho Rusko zakáže tranzitní lety ukrajinských aerolinek přes své území a zvažuje, že svůj vzdušný prostor uzavře i pro tranzitní lety dopravců z Evropské unie a USA (více zde).

Odvetné sankce Ruska, zacílené na potraviny a zemědělskou produkci, by měly platit jeden rok. Prezident Vladimir Putin už podepsal příslušný dekret. Česka by se sankce měly týkat jakožto členské země Evropské unie. Roční zákaz dovozu potravinářských a zemědělských produktů se vztahuje také na Austrálii, Kanadu a Norsko. Nebude ale zahrnovat alkohol a dětskou výživu (přesné znění sankcí najdete zde).

„Musí se to udělat co možná nejdůkladněji, abychom podpořili domácí výrobce a neuškodili spotřebitelům,“ nabádal vládu Putin. Kabinet by podle něj měl zajistit dostatek domácího zboží na trhu a nepřipustit prudký růst cen (čtěte víc). Medvěděv pak varoval ruské obchodníky, aby nezneužívali současné situace a nezvyšovali ceny.

Evropská komise vyjádřila nad posledními kroky Moskvy politování. „Toto oznámení je jasně politicky motivované,“ uvedla komise a dodala, že „si vyhrazuje právo učinit náležité kroky“, až se plně seznámí s přesným rozsahem ruských opatření.

„Na sankcích není nic příjemného a nebylo to snadné rozhodnutí, ale museli jsme ho učinit,“ prohlásil premiér. Agentura AP připomněla, že Rusko je na dovozu potravin ze západu silně závislé – platí to především o velkých městech, jako je Moskva. Západní analytici předpovídají Rusku prázdné pulty, skokový nárůst cen a inflaci. Třeba sortiment mléčných výrobků se má smrsknout o třetinu.

Putin už telefonicky kontaktoval spojence v Bělorusku a Kazachstánu, aby s nimi projednal zvýšení dovozu jako náhradu za výpadky ze západních zemí. Nové exportní partnery chce Moskva hledat i v Turecku, Latinské Americe a bývalých sovětských republikách. Ruská státní média zaplnily informace expertů, podle nichž opatření vyhlášená Kremlem těžce dolehnou na západní exportéry, ale ruskému hospodářství prospějí.

  • Země Evropské unie loni do Ruska vyvezly potravinářské a zemědělské výrobky za 11,8 miliardy eur (téměř 330 miliard korun), USA pak za 1,3 miliardy dolarů (přes 27 miliard korun). Pro srovnání, z České republiky putovaly do Ruska tyto komodity za 2,45 miliardy korun.

Jak dodal šéf ruské vlády, Kreml by v budoucnu mohl zavést omezení týkající se dovozu letadel, lodí a automobilů. Zdůraznil však, že kabinet realisticky vyhodnotí výrobní potenciál Ruska v těchto oblastech.

Jurečka: Může to způsobit propad cen na unijním trhu

Opatření reaguje na poslední kroky Evropské unie a USA. Ty od počátku srpna zpřísnily postihy, které uvalily na Moskvu kvůli jejímu postupu v ukrajinské krizi. Na základě rozhodnutí EU platí zákaz vývozu a dovozu zbraní a vojenského materiálu, omezen je také prodej zboží a technologií dvojího užití, pokud je jejich konečným uživatelem armáda. Protiruské sankce se týkají rovněž vývozu technologií pro průzkum a těžbu ropy a přístupu na finanční trhy. V Česku budou těmito restrikcemi zasaženy hlavně zbrojní firmy (čtěte víc).

Vývoz tuzemských zemědělských komodit a potravin do Ruska v posledních letech stoupá. Podle Českého statistického úřadu dosáhl v roce 2011 hodnoty 1,87 miliardy korun, o rok později 2,2 miliardy a v roce 2013 již 2,45 miliardy korun. Ve srovnání s celkovým objemem exportovaných zemědělských komodit se však jedná o pouhé jednotky procent – přes 90 % tuzemského agrárního vývozu totiž směřuje do zemí EU.

„Z hlediska zemědělského exportu to není zásadní. Ale hrozí tady daleko větší nepřímé dopady. V okamžiku, kdy členské státy EU nebudou schopny exportovat své zboží do Ruské federace, tak to vytvoří přetlak na unijním trhu a může dojít k výraznému snížení cen některých komodit,“ komentoval včera v Událostech ČT odvetné ruské sankce ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Marian Jurečka
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

„Pokud by krok prezidenta Putina měl opravdu negativní dopad na evropský trh a na vývoj cen, tak bychom museli najít takový mechanismus, abychom zemědělcům a potravinářům dokázali pomoci,“ dodal Jurečka.

Že omezení dovozu evropských potravin do Ruska způsobí přetlak na trhu v osmadvacítce, si myslí i senátor a bývalý šéf Agrární komory Jan Veleba. Do Ruska podle něj ve velké míře vyváží třeba Německo nebo Polsko. „To zboží musí někde udat a první, kde to udají, bude samozřejmě trh EU,“ uvedl Veleba s tím, že lze očekávat propad farmářských cen.

CO VŠECHNO RUSKO ZAKÁZALO DOVÁŽET?

  • maso velkého rohatého skotu čerstvé, chlazené nebo mražené
  • vepřové maso čerstvé, chlazené nebo mražené
  • maso a masné produkty z domácí drůbeže, čerstvé, chlazené nebo mražené
  • maso solené, v nálevu, sušené nebo uzené
  • ryby a raci, měkkýši a další vodní bezobratlí
  • mléko a mléčná produkce
  • zelenina, jedlé okopaniny a hlízovité plody
  • ovoce a ořechy
  • salámy a podobné produkty z masa, masných výrobků nebo krve, hotové potraviny vyrobené na jejich základě
  • mléčné produkty a potraviny vyrobené na základě rostlinných tuků

Zákaz se týká zemí Evropské unie, USA, Kanady, Austrálie a Norska.

Vydáno pod