Vládní zákaz pátečních jízd vytáhne z kapes dopravců miliardu

Praha - Tříhodinový páteční zákaz jízd kamionů se zdá jen jako malé omezení, dopravce však bude stát zhruba miliardu korun ročně. Tvrdí to sdružení Česmad Bohemia. Navíc podle něj zákaz nehodovost na silnicích nijak nesníží, naopak poškodí řidiče.

Zákaz jízd bude platit nejen o prázdninách, ale i celoročně. Tento vzkaz poslala dopravcům ze svého minulého zasedání vláda. V pátek se nebudou smět kamiony na silnicích objevit od 15:00 do 18:00, v neděli potom celý den až do 22:00. Jen páteční tři hodiny přitom přijdou dopravce na miliardu.

Dopravci považují schválení návrhu za předvolební tah šéfa Strany zelených a ministra životního prostředí Martina Bursíka. Ve čtvrtek chtějí o zákazu jednat s premiérem Mirkem Topolánkem a doufají, že se jim ho podaří přesvědčit k vypuštění pátečního zákazu z návrhu. „Čtvrteční schůzka s premiérem bude zásadní a musí dát jasnou odpověď na některé otázky,“ zdůraznil prezident Česmadu Vladimír Starosta.

Česmad: Zákaz zhorší podmínky řidičů

Podle dopravců páteční zákaz nesníží nehodovost na silnicích, neodstraní páteční zácpy ani ekologické zatížení obcí silniční dopravou, jak argumentují zelení. Promítne se totiž do zvýšení zátěže v době, kdy jsou jízdy kamionů povolené.

Bití na něm naopak budou řidiči. Podle předsedy Odborového svazu dopravy Luboše Pomajbíka povede k nižšímu využití jejich pracovní doby a ke zhoršení jejich sociálních podmínek kvůli nedostatku parkovacích míst. Navíc zákaz postihne nejen české dopravce, ale i jejich zahraniční kolegy, kteří Českou republiku využívají pro tranzit.

Poslanci podali ještě přísnější návrh, vládou ale neprošel

Návrh na omezení jízd kamionů, který kabinet schválil minulý týden, ale není to nejhorší, co mohlo dopravce potkat. Dnes se na stůl vlády dostala poslanecká úprava omezení, která je ještě přísnější. Úpravu připravila poslankyně Strany zelených Věra Jakubková a požadovala v ní, aby kamiony nesměly na silnice v pátek od 15:00 až do 20:00 a navíc ještě v sobotu od 7:00 do 13:00. V nedělním zákazu se oba návrhy shodují.

Řidič
Zdroj: ČT24