Vítkovice Steel zavřou svou ostravskou ocelárnu

Ostrava - Společnost Vítkovice Steel zavře do října 2015 svou ostravskou ocelárnu. Zatím však není jasné, kolik ze zhruba 250 zaměstnanců přijde o svou práci. Dalších provozů podniku, jako třeba válcovny, by se to nijak dramaticky dotknout nemělo.

Na uzavření ocelárny se dohodla valná hromada společnosti, která zastavila investici do takzvaného sekundárního odprášení konvertorové haly. Když ho nezíská, firmě 30. září 2015 vyprší integrované povolení, bez něhož ocelárnu nemůže provozovat.

„Akcionáři firmy nařídili managementu společnosti vypracovat plán ukončení střediska ocelárna, který bude minimalizovat dopad rozhodnutí na zaměstnanost v regionu a respektovat dodavatelsko-odběratelské vztahy,“ vysvětlil mluvčí firmy Jaromír Krišica.

Předseda představenstva Vítkovice Steel Dmitrij Ščuka vysvětlil, že společnost bude jednat o prodloužení smlouvy s dodavatelem surového železa, firmou ArcelorMittal Ostrava, aby ocelárna mohla vyrábět až do konce září 2015. Dosavadní smlouva platí do března.

Nesouhlas odborů

Podle předsedy odborů ve firmě Vítkovice Steel Zdeňka Kološe se odbory budou snažit rozhodnutí nových majitelů zvrátit: „První bod je, že se budeme se snažit prodloužit to integrované povolení, aby firma mohla jet dál. Záleží na tom, jestli to půjde.“ Odboráři se také chystají na jednání s novými majiteli. „Budeme se jich ptát, jaké mají s firmou další plány, a podle toho budeme dál jednat,“ řekl odborový předák. Ještě v době, kdy podnik patřil Evrazu, byly odbory kvůli obavám o osud firmy více než rok ve stávkové pohotovosti. Tu odvolaly až poté, co se s vedením firmy domluvili, že se do konce roku nebude propouštět ani dělat žádné zásadní změny.

Firmě Vítkovice Steel se přitom podařilo snížit záporný výsledek: V roce 2012 byla ve ztrátě 450 milionů korun, v roce 2013 to bylo 140 milionů. „Je vidět, že opatření, která jsme tady podnikli, mají smysl a dávají výsledky, nicméně není možné se s tou ocelárnou dostat do černých čísel,“ doplnil Ščuka. Kvůli nákladům a omezením spojeným s ekologickými pravidly, která zavádí Evropská unie, je podle něj v ohrožení ocelářství v celé Evropě.

Firma Vítkovice Steel (dříve Evraz Vítkovice Steel) zaměstnává v současnosti přes 1 000 lidí, z toho v ocelárně jich pracuje asi čtvrtina. Novými majiteli ostravské firmy se letos stala skupina investorů, kterými jsou společnosti Martinley Holdings, Nabara Holdings, Vitect Services, Hayston Investments a Dawnaly Investments. Ruské skupině Evraz za její českou divizi zaplatili celkem 287 milionů dolarů (přes 5,7 miliardy korun).