Mládek: Daň za ropnou bezpečnost prosazovat nebudu

Praha - Ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) slíbil, že jeho resort nebude prosazovat novou daň za ropnou bezpečnost. O možnosti jejího zavedení informovala Mladá fronta Dnes. Podle deníku by to znamenalo zdražení pohonných hmot o 25 až 30 haléřů na litr. Z vybraných peněz by se platilo udržování strategických zásob paliv a ropných produktů.

Podle Mládka je rozhodnutí o tom, zda materiál předloží vládě, na ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Ministerstvo financí se k návrhu zatím nevyjádřilo. „Předpokládám, že pokud se s tím pan ministr (Babiš) ztotožní, přinese to do vlády,“ dodal Mládek.

Deník připomněl, že materiál připravený ministerstvem ještě není definitivní. Vláda o něm zatím nejednala a navíc jde vzhledem k možnému dopadu na ceny pohonných hmot také o politicky citlivou záležitost.

Ministerstvo chtělo podle deníku změny prosadit tak, aby platily už od začátku příštího roku. „Byl by zachován přímý dohled státu nad strategickými rezervami, které tvoří významnou část energetické bezpečnosti země,“ prohlásil Filip Matys z tiskového oddělení ministerstva.

„Vláda posoudí ekonomickou i politickou vhodnost navržené varianty a zadá dopracovat materiál do podoby zákonného opatření.“

Zdroj: Materiál MPO

„Miliardová“ daň

Nová daň by do státní pokladny mohla přinést zhruba 1,4 miliardy korun. To znamená částku, kterou Česko vynakládá z rozpočtu na udržování strategických zásob paliv a ropných produktů. O zásoby se stará Správa státních hmotných rezerv (SSHR). Její šéf Pavel Švagr prohlásil, že pokud bude uvedený poplatek schválen, bude správa chtít, aby se stal automaticky jejím příjmem.

Ropovod
Zdroj: František Vlček/isifa/Lidové noviny

Ministerstvo průmyslu naopak nedoporučuje model, kdy by se stát všech strategických zásob v hodnotě asi 35 miliard korun zbavil a převedl je na specializovanou agenturu.

Správa státních hmotných rezerv je ústřední orgán státní správy pro hospodářská opatření v krizových situacích a pro státní hmotné rezervy. Hmotné rezervy jsou více než z poloviny tvořeny ropou a ropnými produkty, jejichž množství je určeno mezinárodními závazky ČR. SSHR má zásoby ropy a ropných produktů na 94 dnů. Ze zákona to má být 90 dnů.