Jak omezit švarcsystém? Snížit paušál na 20 procent

Praha - Živnostníci chtějí omezit takzvaný švarcsystém. Tedy de facto zaměstnanecký poměr, který vypadá jako podnikání. Státu tím utíkají desítky miliard korun ročně na daních i sociálním a zdravotním pojištění. Asociace malých a středních podniků navrhuje zavést nový dvacetiprocentní výdajový paušál pro ty profese, které podle ní benevolentní systém účtování přes paušály nejvíc zneužívají.

Zaměstnávání na švarcsystém má pro firmy velkou výhodu - možnost lidi rychle nabrat a rychle je propustit. A navíc za své zaměstnance neplatí sociální a zdravotní pojištění. „Pro nás jsou další a další povinnosti, které vyplývají z toho někoho zaměstnávat, ale peníze jsou priorita,“ říká jeden z majitelů firmy zaměstnávající na švarcsystém. 

Ovšem tam, kde zaměstnavatel získává, stát tratí. Konkrétně při platu 25 tisíc korun hrubého měsíčně přijde třeba u instalatéra státní pokladna ročně na odvodech o 127 000 korun, u advokáta se čtyřnásobnou mzdou o 520 tisíc korun. 

Snížit výhody švarcsystému teď chtějí sami živnostníci, a to změnou výdajových paušálů. To znamená nákladů, kterými si podnikatelé snižují základ daně z příjmů. Zpřísnění by se ale nemělo týkat řemeslníků nebo zemědělců. Ti mají podle podnikatelských svazů skutečné náklady, a paušály tak nezneužívají. 

Události: Návrh na omezení výdajových paušálů (zdroj: ČT24)

Šlo by naopak o ty, jejichž výdaje bývají často jen za kancelář, tužku, papír a telefon, ale účtují si je někdy i ve výši 60 procent z tržeb. Pro finanční poradce, mediální konzultanty nebo pracovníky v IT by to podle návrhu Asociace malých a středních podniků mělo nově být jen 20 procent. 

Karel Havlíček, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR

„Největší úniky jsou u největších společností a případně u těch, kteří tam pracují jako vysocí manažeři nebo střední pracovní síla.“

Na strukturu paušálů se chce podívat i ministerstvo financí. Zda se ale bude řídit návrhem živnostníků, ještě neví. První analýzy by měly být hotové do konce roku. „Pokud bychom dělali změny, tak nejdřív v novele daňového zákona od roku 2016,“ dodává náměstkyně ministra financí Simona Hornochová. 

Ministerstvo bude také řešit další problém, který se ve švarcsystému skrývá. Nízké platby sociálního pojištění budou totiž pro desítky tisíc lidí znamenat i menší důchody. V případě nízkých platů třeba o 3 500 korun, u těch vysokých mezd i o 10 000. 

Vydáno pod