Evropské hospodářství šlápne na brzdu prudčeji, než se čekalo

Brusel - Ekonomika Evropské unie má problémy, to se ví již dlouho. Hospodářství by ale mělo růst ještě pomaleji, než se předpokládalo. Za celý letošní rok by měl podle Evropské komise hrubý domácí produkt vzrůst pouze o 1,4 procenta místo původně předpokládaných 2 procent. Hospodářství zemí platících eurem bude následovat nepříznivý vývoj celého společenství a místo původních 1,7 procenta vzroste pouze o 1,3 procenta.

„Současná data ukazují na přetrvávající slabost hospodářské aktivity v Evropské unii. Navzdory tomu, že vnější ekonomické podmínky se v posledních týdnech zlepšily,“ komentovala Evropská komise svoji prognózu.

Ke zpomalení evropské ekonomiky přispělo především zhoršení hospodářské situace Velké Británie a Španělska. Obě země zřejmě čeká mezičtvrtletní pokles hospodářství ve třetím a čtvrtém čtvrtletí letošního roku.

Špatně ale nevyznívá jenom hrubý domácí produkt, o problémech Evropské unie svědčí i nárůst inflace. Spotřebitelské ceny by se měly za celý letošní rok zvýšit o 3,8 procenta, původně však ekonomové očekávali jen 3,6procentní růst.