ČEZ a Energo-Pro podle Bulharska zneužívaly své postavení na trhu

Sofia – Bulharský antimonopolní úřad obvinil české energetické společnosti ČEZ a Energo-Pro spolu s rakouskou firmou EVN ze zneužití dominantního postavení na trhu. Společnosti dostaly dvouměsíční lhůtu na odpověď, jak informovala agentura Reuters. Poté by měl bulharský regulátor vynést konečný verdikt.

„Nejedná se o žádné nové obvinění, toto šetření bylo započato již v březnu minulého roku,“ sdělila mluvčí ČEZ Barbora Půlpánová. ČEZ podle ní byl dnes pouze vyzván, aby poskytl stanovisko. To také ve stanovené dvouměsíční lhůtě učiní. „Nicméně i nadále toto obvinění odmítáme jako neopodstatněné, všechny naše společnosti vždy dodržovaly a dodržují zákony Bulharska i Evropské unie,“ dodala. 

Stejné stanovisko zaujímá i EVN. „Takováto prohlášení jsou neopodstatněná, máme ale 60 dní na to, abychom dokázali, že jsme v právu,“ cituje Reuters mluvčího rakouské firmy. Společnost Energo-Pro se prozatím nepodařilo kontaktovat. 

Bulharská Komise pro hospodářskou soutěž loni v březnu zahájila vyšetřování ČEZ, Energo-Pro a EVN kvůli podezření, že chtěly společným postupem znesnadnit spotřebitelům změnu dodavatele elektrické energie. Antimonopolní úřad přitom provedl razii v bulharském sídle ČEZ, která i tehdy podezření odmítla. Letos v květnu obvinil stejný regulátor tytéž společnosti z porušení pravidel pro ochranu hospodářské soutěže, když poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu stanovily údajně nesmyslně vysoké ceny za přístup ke svým rozvodným sítím. 

Na trojici středoevropských podniků se zaměřil i bulharský energetický regulátor DKEVR. Ten proti nim vede řízení o možném odebrání licencí. Zahájil je kvůli sporu o zaplacení údajného dluhu distributorů.

Ceny elektřiny jsou v nejchudším členském státu Evropské unie politicky citlivé téma. V současné době míří Bulharsko k předčasným volbám, premiér Plamen Orešarski totiž ve středu oznámil rezignaci na svou funkci. Termín voleb je stanoven na 5. října.

ČEZ má v Bulharsku problémy už přes rok

10. února 2013 - V řadě bulharských měst propukly protesty proti údajně předraženým cenám elektřiny. Účastníci se mimo jiné dožadovali znárodnění distribučních sítí.

19. února 2013 - Tvrdým postupem proti ČEZu a příslibem nižší ceny elektřiny se bulharský premiér Bojko Borisov snažil zmírnit protesty obyvatel. 

20. února 2013 - V reakci na demonstrace podal Borisov demisi. ČEZ označil řízení proti sobě za neopodstatněné a uvedl, že cítí politický tlak na rozhodování nezávislého regulátora.

27. února 2013 - Bulharská prokuratura, pracovníci regulačního úřadu a daňoví kontroloři zahájili kontrolu ČEZu a Energo-Pro a rakouské EVN.

17. března 2013 - Bulharský generální prokurátor požádal o odebrání licence ČEZu.

29. března 2013 - ČEZ poslal k Evropské komisi stížnost na bulharské úřady.

9. května 2013 - Bulharský antimonopolní úřad vyměřil Energo-Pro pokutu 1,69 milionu leva (přes 22 milionů korun) za zneužití dominantní pozice na trhu.

28. června 2013 - Bulharský parlament schválil změny, které umožňují snížení cen elektřiny.

14. listopadu 2013 - Bulharský energetický regulační úřad rozhodl zastavit řízení o odebrání licence společnosti ČEZ. 

16. března 2014 - Bulharské ministerstvo energetiky pohrozilo zahraničním distributorům elektřiny odebráním licence, pokud státní energetické společnosti NEK neuhradí dlužné poplatky. Tři hlavní distributoři, ČEZ, Energo-Pro a EVN jakékoliv dluhy odmítly a uvedly, že NEK naopak dluží jim.

19. března 2014 - Bulharské úřady zahájily kroky k odebrání licencí na prodej distributorům energie ČEZ, Energo-Pro a EVN.

13. května 2014 - Bulharský antimonopolní úřad obvinil ČEZ, Energo-Pro a EVN ze zneužití postavení na trhu. Poskytovatelům televizních a telefonických služeb a internetu prý stanovily nesmyslně vysoké ceny za přístup k rozvodným sítím.

14. května 2014 - Bulharský energetický regulátor oznámil, že hodlá pokutovat ČEZ a Energo-Pro i EVN za více než 2 600 nedostatků, jichž se měly ve svých aktivitách dopustit od roku 2008. 

Vydáno pod