Investiční pobídky jdou na dračku. Stát jich už rozdal přes stovku

Praha – Zlepšující se kondici tuzemské ekonomiky zahraniční investoři věří. Jak oznámil ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD), jen za první polovinu letošního roku získalo investiční pobídku celkem 84 firem z ciziny. To by mělo přinést téměř 10 000 nových pracovních míst. Vznik dalších 4 000 míst pak Mládek očekává díky pobídkám pro domácí podniky. A zlepšil se i výhled tuzemské bankovní asociace, která předpovídá Česku růst ve výši skoro 2,5 %.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) pokračuje ve své bilanční cestě po ministerstvech. Dnes se vypravil na ministerstvo průmyslu a obchodu, které vede jeho stranický kolega Jan Mládek. Minulý týden se šéf kabinetu zastavil na resortech kultury a školství.

Sobotka pochválil Mládka za aktivitu při jednání se zahraničními investory. Za čtyři nejvýznamnější investice označil výstavbu závodu jihokorejské firmy Nexen na Žatecku (více zde) a společnosti Mobis v Mošnově (více zde) či rozšíření výroby v továrně Lego v Kladně (více zde) a Škoda Auto v Kvasinách (více zde).

Mládek k tomu ještě doplnil projekt distribučního centra společnosti Amazon v Dobrovízi. „Tam jsme ale dosáhli, abych tak řekl, pouze padesátiprocentního úspěchu,“ poznamenal ministr průmyslu v narážce na krach téhož projektu v Brně (čtěte víc). „Myslím si, že je reálná šance, že Amazon v budoucnu postaví v České republice další logistická centra. Zda to bude v Brně, nebo někde jinde, si nejsem úplně jist,“ dodal šéf resortu.

„Některé z těch projektů byly vyjednávány dlouhou dobu před tím, než Sobotkova vláda nastoupila. Na druhou stranu, u některých investic odvedla velmi dobrou práci,“ zhodnotil působení současného kabinetu viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar.

Poslanec za ODS a člen sněmovního hospodářského výboru Martin Novotný by rád viděl v Česku především investice, které mají vyšší přidanou hodnotu, nikoliv pouze „montovny“. Mohlo by se podle něj jednat třeba o projekty z oblasti informačních technologií nebo biomedicíny.

Bankovní asociace zlepšila odhad HDP

Že se budou podmínky v tuzemské ekonomice zlepšovat, doufá i Česká bankovní asociace. Ve své aktualizované prognóze zpřesnila odhad letošního růstu na 2,4 %. Ještě v dubnu přitom počítala s růstem 1,9 %. V příštím roce by pak měl hrubý domácí produkt vzrůst o 2,7 %.

Tahounem ekonomiky by měl zůstat vývoz, který těží z příznivé situace na hlavních trzích. „Struktura ekonomického růstu však bude vyvážená a – oproti minulé prognóze – se v ní více projeví dopad zvyšující se investiční aktivity firemního sektoru, zejména pak růst investic do strojového vybavení a do komerčních nemovitostí,“ uvedl hlavní ekonom ČSOB Petr Dufek. Upozornil i na oživující spotřebu domácností.

Prognóza nadále nepočítá s brzkou změnou měnové politiky České národní banky (ČNB). Intervenční režim tak pravděpodobně skončí až později v průběhu roku 2015, do té doby se koruna udrží na úrovni 27 CZK/EUR. Co se týče nezaměstnanosti, počítá asociace i přes vyšší tempo růstu s hodnotou 7,6 %. Příští rok by nicméně podíl lidí bez práce měl klesnout o půl procentního bodu.

PROGNÓZA ČESKÉ BANKOVNÍ ASOCIACE

2014

  • Růst HDP 2,4 %
  • Nezaměstnanost 7,6 %
  • Inflace 0,8 %

2015

  • Růst HDP 2,7 %
  • Nezaměstnanost 7,1 %
  • Inflace 2,0 %

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků ČSOB, České spořitelny, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Komerční banky, GE Money Bank a Citibank.

Vydáno pod