Firma od zákazníků vybrala peníze na plynovod. Ale neutratila je, tvrdí ERÚ

Praha – Miliardy korun, které firma NET4GAS vybrala od českých domácností a firem, mají posloužit ke stavbě plynovodu. Energetický regulační úřad ovšem tvrdí, že společnost dosud na stavbu plynovodu nepoužila z vybraných peněz více než tři miliardy. Úřad proto hrozí, že napříště účtování poplatků nedovolí. Firma namítá, že peníze prostavěla, a to přesně podle pravidel.

Běžná faktura za plyn obsahuje nenápadnou položku „stálý měsíční plat“. To je částka, kterou plynaři pravidelně účtují, aby vybrané peníze následně investovali do potrubní sítě. Energetický regulační úřad teď přepravci plynu NET4GAS vyčítá, že za poslední čtyři roky vybral od spotřebitelů skoro dvě miliardy na údržbu a rozvoj sítě, které neprostavěl.

„NET4GAS má od českých spotřebitelů uhrazeno 1,8 miliardy korun na investice, které v rozporu s pravidly neproinvestoval,“ stěžovala si minulý týden šéfka ERÚ Alena Vitásková. „V případě, že investor tyto prostředky neinvestuje, tak mu zůstanou v nějakém fondu. Ten bude zastaven, čeští spotřebitelé do něj tedy nebudou dál přispívat,“ avizoval mluvčí ERÚ Jiří Chvojka. Z materiálů, které má ČT k dispozici, navíc vyplývá, že regulátor firmě vytýká neproinvestované peníze i z dřívějších období. Jedná se o další 1,5 miliardy.

Úřad požaduje, aby NET4GAS za peníze postavil plynovod Moravia – potrubí, které spojí Česko především s Polskem. Odtud bude moct v budoucnu proudit třeba břidličný plyn. Jenže NET4GAS tvrdí, že inkasované peníze už utratil v souladu s pravidly. „Nemáme vůči státu ani vůči zákazníkům žádné závazky, my jsme proinvestovali v posledních letech deset miliard,“ uvedl jednatel společnosti Radek Benčík.

Plynovod by mohl začít fungovat za pět let

Regulátor chce nicméně vidět co nejrychleji investiční rozhodnutí. Jinými slovy závazek, že NET4GAS bude na Moravě stavět. „My v tuto chvíli tvrdíme, že čeští zákazníci si už v podstatě předplatili celý plynovod Moravia,“ tlumočil stanovisko úřadu Chvojka. ERÚ spočítal, že každá domácnost na plynovod už přispěla v průměru 400 korun.

NET4GAS se stavbě plynovodu nebrání. Otázkou zůstává, kdo ho zaplatí. „Pokud dojde k dohodě, tak bychom mohli plynovod spustit v roce 2019,“ plánuje Benčík. K dohodě však mají v tuto chvíli obě strany daleko.

Plynovod Moravia by měl vést z jihomoravských Tvrdonic do Libhoště nedaleko Kopřivnice. Tam na něj naváže plynovod Stork II do Hatě. Potrubí Česku umožní například propojení s terminálem na zkapalněný zemní plyn v polském přístavu Świnoujście.

Vydáno pod