Zapakatel.cz má sice problémy, lidé ale na dovolenou odjedou

Praha - Zhruba 900 klientů, kteří si koupili zájezd skrze bývalý slevový portál Zapakatel.cz, na svou dovolenou nakonec odjede. Zakoupené dovolené jim uhradí z vlastních zdrojů cestovní kancelář Adrialand. Portál Zapakatel.cz přitom jenom této cestovní kanceláři dluží pět milionů korun.

Slevový server ještě nedávno provozovala firma Spojka Group. Ta však dluží peníze firmám, které přes něj prodávaly své služby a produkty. Do problémů se navíc dostali i lidé, kteří na slevovém portálu nakupovali.

Tomáš Vavřík, jednatel CK Adrialand 

„CK uhradí zájezdy znovu z vlastních zdrojů, a to těm zákazníkům, kteří mají s CK Adrialand uzavřenou platnou smlouvu o zájezdu… Jednatel a majitel firmy Zapakatel.cz zneužil prostředky získané od klientů k nákupu předraženého zboží a k vlastní potřebě. Firma následně neuhradila závazky svým dodavatelům za služby, zboží a zájezdy.“

Právě cestovní kancelář Adrialand má být největším věřitelem problémového portálu. A kancelář na něj také podává trestní oznámení. Celkem byl podle CK zpronevěřen kapitál přesahující 20 milionů.

Jednatel Adrialandu Vavřík doplňuje, že řada klientů jiných CK o již zaplacenou dovolenou přišla. Bývalý provozovatel slevového serveru dluží peníze za prodané zájezdy také např. CK Gargano. Pracovnice infolinky ale nedokázala říci, jak se firma k problému postaví. „Víme o tom, řeší se to,“ uvedla.

Větší množství klientů si na nemožnost uplatnění zakoupených voucherů stěžovalo také v komentářích na Facebooku portálu. „Zaplatili jsme a dnes nám dovolenou zrušili, máme jet v neděli. Dovolená zkažená, děti doma brečí. Na infolince to nezvedají, na maily neodpovídají,“ uvedla jedna z klientek.

Změna vlastníka

Od 17. června je vlastníkem slevového serveru společnost Elephant Orchestra, respektive ePojisteni. Podle ní při přebrání domény Zapakatel.cz společnosti Spojka Group zaplatil 12,5 milionu korun, které dle smlouvy musely být použity na zaplacení dluhů a vypořádání s partnery společnosti tak, aby veškeré vouchery zakoupené přes Zapakatel.cz mohly být korektně použity. Firma chce tento týden provést audit, který prověří, zda tyto peníze byly správně použity a dorazily k případným věřitelům. 

Server Zapakatel.cz - srpen 2012
Zdroj: ČT24/Zapakatel.cz

„Zvažujeme zablokování budoucích příjmů Spojka Group na vybudování fondu v hodnotě několika milionů korun na výplatu poškozených klientů,“ prohlásil nový vlastník slevového portálu.

Problém se má týkat i slevového serveru Bránaslev.cz, tedy následovníka původního slevového serveru Zapakatel.cz. Ze Zakapatel.cz nový provozovatel udělal takzvaný slevový agregátor, který odkazuje na nabídky slevových serverů. „Mně dluží Brána slev - Zapakatel cca 53 000 korun. Nyní jedu na policii podat trestní oznámení, podvedených je mnoho,“ citoval již dříve deník Aktuálně.cz Františka Pavlištu, který přes oba slevové portály také nabízel své zboží.

Majitel společnosti Spojka Group Jiří Carba oznámil, že jedná již dva měsíce s potencionálními investory a prodává aktiva, které jsou mimo obchodování společnosti. Získané prostředky z těchto prodejů mají být vloženy do společnosti.

„V souvislosti se slevovým serverem BránaSlev.cz jsme doposud zachytili pouze jednu stížnost. Přesto jsme se kvůli ochraně zákazníků rozhodli vyřadit i tento server z naší nabídky. Minimálně do té doby, než se celá situace vyřeší,“ doplnil pak ředitel vyhledavače slev Skrz.cz Petr Kováčik.

Zapakatel.cz, respektive portál Bránaslev.cz, nabízel nedávno například zájezd do Itálie na 7 dní s CK ADRIALAND od 1 990 korun. Nyní se už na stránkách slevového portálu nacházejí jen informace o současném stavu vyjednávání s investory a výzva lidem, kteří si zde zaplatili voucher.

  • Zapakatel působil na českém trhu přes tři roky a dlouhou dobu figuroval na třetím místě žebříčku tuzemských slevových serverů. V posledním roce však jeho pozice oslabovala. Na českém trhu v současné době působí asi sedmdesátka slevových serverů.