Výrobců helikoptér Bell bude mít evropskou centrálu v Česku

Praha - Jeden z největších světových výrobců helikoptér bude mít svou evropskou centrálu v Česku. Odtud bude distribuovat své vrtulníky do Evropy. Firma Bell chce zaměstnat místní techniky a navázat na tuzemskou tradici leteckého průmyslu.

Bell bude mít evropskou centrálu v Česku (zdroj: ČT24)

Centrála Bellu v Praze zaměstnává 30 lidí, především kvalifikovaných techniků. Pokud se firmě podaří zvýšit podíl na evropském trhu, jejich počet poroste. „Budou montovat avioniku, rádiové systémy, vnitřní vybavení nebo senzory,“ říká generální ředitel John Garrison.

„Budeme také poskytovat stipendia pro studenty,“ pokračuje Garrison. Vedoucí odboru pro vědu a výzkum ČVUT Karel Žebrakovský se na spolupráci těší: „Pro nás to je velmi vítaná příležitost. Pro ty studenty především, protože mají možnost vidět moderní technologie nejen na obrázcích, ale mají možnost si na ně i sáhnout.“

Zakázky pro zahraniční firmy navíc táhnou nahoru celý český letecký průmysl. Ten loni zvýšil tržby o 30 procent. Daří se i nejstaršímu leteckému výrobci v Česku. „My děláme 53 procent pro Airbus, kolem 22 procent pro Embraer, 22 procent pro Boeing, zbytek pro firmu Dassault,“ počítá ředitel firmy Letov - letecká výroba Ivan Dubský.

Vydáno pod