První úlovek Kobry: Falešné nanodisky za 270 milionů

Praha - Vyšetřovatelé z týmu Kobra obvinili čtyři lidi, které podezřívají z daňového úniku za zhruba 270 milionů korun. Obvinění podle nich vyráběli falešné nanodisky, které přeprodávali účelově založené firmě. Po státu pak chtěli vrátit daň z přidané hodnoty.

Podezřelí měli vytvořit účelovou síť firem, kterým organizátor fingoval prodej nanodisků. Ty jsou však zatím ve fázi ve výzkumu a ještě nejsou na trhu. Následně obvinění předstírali jejich vývoz na Kypr. Příjemcem byla společnost kontrolovaná také hlavním organizátorem. Ten pak od státu žádal vrácení daně z přidané hodnoty za 269 milionů korun.

Ředitel protikorupční policie Milan Komárek 

„Podstatou obchodní transakce, která byla deklarována v daňových přiznáních na DPH za srpen a září 2013, byl obchod s nanodisky. Organizátor vyrobil imitace nanodisků, ty následně prodal společnostem, které měl pod svojí kontrolou. Tyto společnosti pak deklarovaly vývoz nanodisků na Kypr.“

Policisté zadrželi podezřelé už ve středu a poté je obvinili z krácení daně. Co se týče organizátora skupiny, soud dnes rozhoduje o jeho případném uvalení vazby. „Předměty, se kterými mají (obvinění) obchody, mají nulovou hodnotu, nicméně byly obchodovány za 30 tisíc korun za kus,“ vysvětlil Komárek.

Po formální stránce přitom vše vypadlo v pořádku. „Byly předloženy vzorky nanodisků - včetně dokladu o ubytování řidiče, který zboží převážel,“ uvedl zástupce šéfa finanční správy Jiří Žežulka. Finanční úřad měl ale přesto podezření, že jde o podvod. Peníze nevyplatil a informaci předal v rámci speciálního útvaru Kobra kolegům z policie a celní správy.

Navíc podle policie i obchodníků jde o produkt vzdálené budoucnosti. „Nanodisky nenabízíme a mít produkt čistě z nanotechnologií je nemožné,“ říká mluvčí společnosti Alza.cz Denisa Dlabová. A pro neexistující zboží si firma vytvořila dokonce i vlastní webové stránky a nabízela ho hned v několika variantách. 

První úlovek

Jedná se o první výsledek vyšetřování speciálního útvaru Kobra, který vznikl po vzoru podobného týmu působícího na Slovensku. Tým se skládá ze zhruba stovky odborníků z finanční správy, celní správy a policie, kteří dříve pracovali samostatně. Od letoška si mohou vyměňovat informace a vybírat kauzy k řešení. Útvar zatím pracuje na zhruba pěti případech s odhadovanou škodou přes miliardu korun. 

Kobra by se měla postupem času rozšířit do všech krajů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman nedávno prohlásil, že by měla vzniknout i síť specializovaných státních zástupců pro daňovou kriminalitu. Česká Kobra se chce zabývat také nelegálním obchodem s pohonnými hmotami.

Stránka s falešnými nanodisky
Zdroj: ČT24/nanodisk.cz