Jednání OPECu rozhodne o vývoji cen ropy, zřejmě půjdou ještě dolů

Praha/Vídeň - Ve Vídni se dnes sešli ministři Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC). Írán a Venezuela se na jednání chystají navrhnout snížení limitů těžby ropy, které by ceny suroviny, které v posledních týdnech výrazně klesly, obrátilo opět k růstu. Analytici soudí, že to ale velcí hráči OPECu, mezi které patří například Saudská Arábie, nepřipustí. Ceny se budou snažit podpořit spíše verbálně.

Omezení těžby, které prosazuje protiamerické tvrdé jádro kartelu Írán a Venezuela, by zastavilo pokles cen. „Domníváme se, že trh je zásobován nadměrně,“ uvedl íránský ministr Gholámhosejn Nozarí. Dodal, že cena 100 dolarů za barel je minimem, které se dá ještě akceptovat.

Analytici se ale snížení těžby a následného návratu k rekordním maximům kolem 147 dolarů za barel, kterých ropa dosáhla v první polovině července, neobávají. „Trh očekává, že se prozatím limity těžby nezmění,“ tvrdí analytik Atlantik FT Petr Sklenář.

Ropa by mohla zamířit pod sto dolarů

Pokud OPEC na dnešním jednání skutečně udrží současné limity, dá se podle analytiků očekávat další snížení ceny suroviny, bude však zřejmě jen krátkodobé. „Je velmi pravděpodobné, že se ropa dostane pod sto dolarů, možná i k devadesáti dolarům. Dlouhodobější výhled, řekněme delší než půl roku, je o tom, že by ropa s velkou pravděpodobností měla zůstat nad úrovní sto dolarů,“ míní Sklenář.

V polovině července se barel lehké americké ropy prodával za rekordní cenu přesahující 147 dolarů. Minulý týden se však ropa dostala na pětiměsíční minimum kolem 105 dolarů za barel. V pondělí kvůli obavám z hurikánu Ike mírně zdražila ke 107 USD. Dnes se však v očekávání výsledku jednání OPECu ceny vrátily opět k poklesu. Americká lehká ropa se prodává za 105,19 dolaru za barel, londýnský Brent za 102,27.