Mládek: Pokud by byla OKD na prodej, zvážil by stát její odkup

Praha - Podle ministra průmyslu a obchodu Jana Mládka (ČSSD) je stát připraven zvážit odkup firmy OKD, pokud by byla na prodej. Těžební společnost NWR, která OKD vlastní, minulý týden oznámila, že kvůli dluhům se chce domluvit s věřiteli na restrukturalizaci firmy. Pokud by jednání s investory zkrachovala, byl další variantou právě prodej OKD. Dohoda s věřiteli se prý ale už rýsuje, a tak prodej OKD podle ředitele vnějších vztahů NWR Petra Jonáka není na pořadu dne.

NWR minulý týden oznámila, že se chce vymanit z dluhů restrukturalizací. Plánuje snížení zadlužení ze 775 milionů na 450 milionů eur (12,4 miliardy Kč). Firma chce také navýšit kapitál o 185 milionů eur. Ke změnám ale potřebuje souhlas 75 procent věřitelů firmy. Zatím jich má na své straně necelé dvě třetiny. Pokud by dohoda krachla, byl by na řadě zřejmě prodej OKD. Vedení firmy ale ujišťuje, že do září se podaří dohody s věřiteli dosáhnout. Prodej OKD díky tomu prý zatím nehrozí. 

Vláda se ale připravuje na obě varianty - jak že se jednání o vyrovnání s investory povedou, tak i na variantu, že by nastal prodej OKD. „Pokud by došlo k prodeji, stát by mohl zvažovat odkup firmy. Pokud by byla OKD na prodej, zajistil by stát její fungování. Pro nás je prioritou udržet nejméně 10 let zaměstnání pro 14 tisíc zaměstnanců OKD a tomu podřídíme veškerá jednání,“ uvedl dnes po jednání se zástupci NWR ministr Mládek.  

Mládek by chtěl investora, a ne spekulanta 

Vstup státu do soukromé firmy by ale nebyl jednoduchý. Mládek by se proto v případě takového scénáře chtěl postarat o to, aby do OKD vstoupil spolehlivý investor. „Máme zájem na tom, aby v takovém případě do OKD vstoupil strategický investor, nejlépe firma z oboru, která je zaměřená na to, aby těžila uhlí, a nikoli na finanční spekulace,“ prohlásil. 

Analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka o případném vstupu státu do OKD:

„Otázkou je, zda by cena za nevyhnutelnou sanaci firmy ze státních prostředků nebyla příliš vysoká, což by vyžadovalo podrobnou studii dopadů různých scénářů. Stát by se de facto stal spekulantem doufajícím v růst cen uhlí na trzích. Pokud by tento růst nepřišel, znamenalo by to jen odložení problému o několik let do budoucnosti.“

Zástupce firmy NWR Petr Jonák nicméně po jednání s Mládkem znovu ujistil, že prodej OKD není zatím na pořadu dne. „Pokračujeme v jednáních s věřiteli. Jsme přesvědčeni, že do konce září to dotáhneme do konce. Prodej OKD by byl alternativní variantou, krizový scénář pro případ, že by jednání ztroskotala,“ uvedl.

Vláda se o situaci ve firmě NWR zajímá i kvůli dohodě o Dole Paskov. Společnost OKD v září oznámila, že prodělečný důl na Ostravsku zavře ke konci letošního roku. Jenže vláda chtěla těžbu v regionu, který tíží vysoká nezaměstnanost, udržet co nejdéle. Stát se proto s NWR dohodl na pokračování těžby do konce roku 2017, výměnou za to vláda zaplatí 600 milionů korun na sociální programy horníků. 

Společnost OKD stoprocentně vlastní firma NWR se sídlem v Amsterodamu. Společnost NWR zase téměř ze dvou třetin vlastní mezinárodní investiční skupina BXR, v níž má zhruba poloviční podíl český podnikatel Zdeněk Bakala

Firma NWR se loni propadla do čisté ztráty přes 970 milionů eur (téměř 27 miliard korun). Rok předtím přitom evidovala ztrátu jen 1,25 milionu eur. Na vině je loňský skokový propad cen uhlí. Tržby společnosti klesly o třetinu na 850 milionů eur. Zatímco v roce 2011 prodávala společnost NWR tunu koksovatelného uhlí za 182 eur, letos za ni dostane sotva poloviční cenu - 88 eur