Rusko má pro bitcoin pochopení

Moskva - Rusko se postavilo na stranu virtuálních měn. Podle vyjádření tamní centrální banky by mohly mít budoucnost. A to je výrazná změna proti dosavadním postojům jiných států. Většina národních bank totiž virtuální peníze považuje za hrozbu a nechce s nimi mít nic společného.

Postoje institucí k bitcoinu jsou přitom spíš negativní. Naposledy virtuální měny striktně zatrhla centrální banka Jižní Ameriky. Bojí se využívání bitcoinů k praní špinavých peněz nebo financování terorismu. „Tím, že to je velmi nová technologie, že to je věc, se kterou není zkušenost, tak velmi složitě si k tomu hledají cestu jak banky, tak daňová správa,“ myslí si například mluvčí Marlyle Tomáš Vrbík. 

Naopak Rusko teď překvapilo vstřícným postojem. „Neměli bychom tyto instrumenty odmítat, možná mají skutečně budoucnost,“ prohlásil viceguvernér ruské centrální banky Georgij Luntovskij. 

Ruská podpora bitcoinu (zdroj: ČT24)

Pro je ruská centrální banka

Národní banka se rovněž nechala slyšet, že by mohla určit pravidla, jak takové měny v Rusku používat. Ale ani to není bez obav. V lednu tamní centrální banka varovala, že transakce s bitcoiny jsou vysoce spekulativní a že u této měny hrozí prudká ztráta hodnoty. Podobné obavy mají i Spojené státy, a to celkem oprávněně. 

Josef Myslín, odborný asistent, katedra informatiky VŠMIEP

„Obávám se, že v okamžiku, kdy státy začnou přistupovat k bitcoinu jako k standardní měně a danit ho úplně standardně, může dojít k tomu, že celý projekt vlastně spadne pod stůl. Protože jedna z jeho dnešních výhod je svoboda.“ 

Bitcoin spatřil světlo světa v roce 2009. Až do první poloviny roku 2011 se jeho cena pohybovala v řádu dolarových centů. Od té doby jeho kurz kolísá - od tisíců dolarů k téměř nulové hodnotě. Aktuálně se cena jednoho bitcoinu pohybuje nad 600 dolary za kus.