Vítězství lidovců nad Babišem, do dozorčí rady ČEZu navrhnou zřejmě Šťasného

Praha – Lidovci si navrhnou svého zástupce do dozorčí rady energetické firmy ČEZ. Místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka v Událostech, komentářích potvrdil, že žhavým kandidátem na tuto funkci je právník Robert Šťastný. Následně se ministerstvo financí bude nominací zabývat. Tak zní dohoda koaliční rady. Ovšem podle premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) koalice v této problematice nenalezla plnou shodu.

Lidovci si nedávno stěžovali na změny, které v dozorčí radě ČEZ provedlo ministerstvo financí Andreje Babiše (ANO). Bylo do ní totiž dosazeno několik osobností spojených s hnutím ANO. Sobotka už na začátku týdne prohlásil, že lidovci i opozice by měli mít právo na svého zástupce v dozorčí radě polostátního gigantu.

„Dnes bylo akceptováno naše stanovisko. My jsme říkali, že bychom opravdu rádi měli v tak klíčové firmě možnost nominovat člověka, který bude odborně zdatný, ale bude mít nominaci KDU-ČSL,“ prohlásil Jurečka.  „Na nominaci číslo jedna jsme měli pana Roberta Šťastného, právníka, který se již dlouhodobě věnuje ekonomickým tématům. Zvážíme, jestli tuto nominaci zachováme, já v tuto chvíli přepokládám, že ano,“ dodal.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka byla diskuse na toto téma dlouhá: „Znovu jsme se vraceli k principu, který jsme navrhovali na začátku a neuspěli jsme – aby jednotlivé resorty byly zodpovědné za to portfolio, které spravují.“ Ani tentokrát ANO u koaličních partnerů podle Faltýnka nenašlo pochopení. Premiér Sobotka přitom doufá, že se komunikace uvnitř koalice v této věci zlepší.

Premiér Bohuslav Sobotka

„Nemohu potvrdit, že bychom dosáhli stoprocentní shody. Ale dohodli jsme se, že KDU-ČSL navrhne svého zástupce do dozorčí rady ČEZ.“

Jaroslav Faltýnek, šéf poslaneckého klubu ANO 

„Této problematice jsme věnovali nejvíc času. Vraceli jsme se k principu, kdy by jednotlivé resorty byly zodpovědné za portfolio, které spravují. Nakonec jsme akceptovali názor dalších dvou koaličních partnerů. Potvrzuji, že ministerstvo financí obdrží návrh nominanta od KDU-ČSL a bude to řešit.“

Neměnilo se jen složení dozorčí rady ČEZu, ale i dalších

Šéf státní pokladny prosadil také změny v dozorčích radách v Čepru, Meru a Českém Aeroholdingu. Babiš ale odmítl nařčení, že by si do firem dosazoval své lidi. Dozorčí rady klíčových státních a polostátních firem obměnilo ministerstvo financí v pátek.

V energetické společnosti ČEZ je nových sedm z osmi zástupců, které stát v dvanáctičlenném orgánu má. Jediným členem rady, který bude z členů navržených státem pokračovat, je bývalý předseda Akademie věd Václav Pačes. Toho nová dozorčí rada na prvním zasedání zvolila předsedou. Do dozorčí rady ČEZu se mj. dostali Jiří Tyc a Lubomír Charvát, kteří měli na starosti energetický program hnutí ANO. Kromě nich také první náměstek Andreje Babiše na ministerstvu financí Lukáš Wagenknecht a první náměstek ministra obrany Jiří Borovec.

Zástupci tří vládních stran současně ladili program mimořádné sněmovní schůze, která by se měla konat v polovině července. Poslanci budou projednávat zhruba 20 zákonů. Mezi nimi bude mimo jiné komplexní novela služebního zákona, dále normy, které ruší poplatky v ambulanci a za recept, zaváději nižší desetiprocentní DPH na knihy, léky a dětskou výživu či porodné na druhé dítě. Soupis zákonů ve čtvrtek dostanou šéfové koaličních sněmovních klubů, aby mohli o svolání schůze požádat.