TOP 09 kývne vládě na finanční ústavu, pokud bude snižovat schodek

Praha - Pokud se vláda zaváže ke snižování strukturálního deficitu o půl procenta ročně, podpoří TOP 09 přistoupení Česka k fiskálnímu paktu EU. Řekl to místopředseda strany Miroslav Kalousek premiéru Bohuslavu Sobotkovi na pondělní společné schůzce. Ke schválení finanční ústavy i fiskálního paktu potřebuje vláda podporu třípětinové většiny poslanců. Šéf kabinetu chce ale tento návrh nejdřív projednat s koaličními partnery.

Opoziční TOP 09 navrhuje vládě, že ji ve sněmovně podpoří při hlasování o přistoupení k fiskálnímu paktu. Její podmínkou ale je, že kabinet bude snižovat deficit státního rozpočtu o 20 miliard ročně. S místopředsedou opoziční strany Miroslavem Kalouskem o tom včera večer jednal premiér Bohuslav Sobotka. 

TOP 09 navrhuje snižovat schodek rozpočtu o 20 miliard ročně. Podle šéfa poslanců Kalouska je to od opozice vstřícná nabídka. „Je výrazně sociálně citlivější než to, co ministr financí vyhlásil jako cíl. On vyhlásil vyrovnané rozpočty v roce 2017. Tak se domnívám, že by to pro vládu neměl být žádný problém,“ říká Kalousek. 

Ministr financí Andrej Babiš chce dosáhnout vyrovnaného rozpočtu už za tři roky pomocí zefektivnění výběru daní a investic. Kalousek podotkl, že minimální tempo snižování o 20 miliard korun je nižší než očekávaný roční přírůstek HDP.

Právě hlasy opozice bude Sobotkův kabinet potřebovat pro to, aby mohl schválit přistoupení Česka k fiskálnímu paktu. S TOP 09 chce tak o návrhu dál vyjednávat. Závazek k menšímu utrácení ale podle premiéra nesmí kolidovat s tím, k čemu se koalice na začátku vlády zavázala. 

TOP 09 možná podpoří fiskální pakt, má ale podmínku (zdroj: ČT24)

premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

„To, co je pro nás důležité, a teď mluvím jako předseda sociální demokracie, je, aby to tempo fiskální konsolidace bylo sociálně únosné. Takže aby to nevytvářelo problémy z hlediska plnění vládního programu. My potřebujeme mít dostatek finančních prostředků na to, abychom profinancovali vládní priority.“ 

Kalouskův návrh chce Sobotka co nejdřív tlumočit na koaliční radě. O tom, jestli jeho vláda na plán kývne, ale podle premiéra rozhodnou až názory odborníků z ministerstva financí. Musí podle něj brát v potaz i zpřesněnou prognózu Mezinárodního měnového fondu, která pro tento i příští rok odhaduje růst HDP o 2,5 procenta.