Stát plánuje omezit daňové odpočty u investičního pojištění

Praha – Ministerstvo financí chce v rámci novely zákona o dani z příjmu omezit možnost odpisů na investiční životní pojištění. Odepisovat z daní by se nově měly jen peníze zaplacené na krytí pojistných rizik, nikoliv prostředky určené na investování. Resort předpokládá, že by tak získal miliardy navíc. Představitelé pojišťoven ale návrh, který v nejbližší době projedná vláda, kritizují. Informovaly o tom Hospodářské noviny.

U investičního životního pojištění lze v současnosti odepsat z daní až 12 000 korun ročně. Podle deníku to využívají miliony lidí. Investiční část, která není určena na krytí pojistných rizik, přitom často tvoří většinu z uhrazeného pojistného.

Ministerstvo však tvrdí, že firmy příspěvkem na životní pojištění často zvyšují příjmy svým zaměstnancům, místo aby jim zvedly plat. Musely by z něj totiž platit větší odvody. Úřadu se navíc nelíbí, že naspořené peníze je možné vybrat dřív než v důchodovém věku. „My se domníváme, že to popírá samotný princip toho produktu, který by měl sloužit především na spoření a odkládání finančních prostředků na pozdější dobu,“ říká mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Stát plánuje omezit daňové odpočty u investičního pojištění (zdroj: ČT24)

Podle pojišťoven by návrh investiční životní pojištění znevýhodnil oproti jiným dlouhodobým spořicím produktům. Hlavně vůči penzijním fondům ze třetího pilíře, v nichž si bude možné dál ročně odepsat na daních 12 000 korun. Pojišťovny se obávají, že změna daňových odpočtů povede k faktické likvidaci investičního životního pojištění. „Podle mého názoru to jde proti základní filozofii státu, protože životní pojištění je všude v Evropě jedním ze základních pilířů spoření na stáří,“ míní ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora.

Hospodářským novinám Síkora řekl, že snahu firem vyhnout se díky příspěvku na pojištění vyšším odvodům je možné řešit například omezením výplat ze životního pojištění nebo zvýšením srážkové daně při předčasných výběrech výnosů.

Podle údajů asociace pojišťoven měli Češi koncem března 6,13 milionu životních pojistek s předepsaným pojistným ve výši 11,73 miliardy korun. Většinu tvoří právě investiční životní pojištění. Jestli by změna platila jen u nově zřízených pojistek, nebo i u těch stávajících, zatím ministerstvo nerozhodlo.

Vydáno pod