Rodné listy alkoholu se po dvou letech nenápadně ruší

Praha – Nařízení, které mělo původně vymýtit alkohol podezřelého původu, po dvou letech končí. Vláda ruší povinnost opatřovat lahvím takzvaný rodný list, tedy údaje o původním výrobci i všech, přes které alkohol putoval. Šlo o nařízení spojené s kauzou metylalkoholových otrav. Podle mnohých už ale nyní rodné listy procházejí minimální kontrolou a obchodníkům spíše přidělávají zbytečnou práci. Pokyn definitivně skončí od 1. září.

Takzvaný rodný list, který potvrzoval bezpečný původ alkoholu, musely mít všechny druhy tvrdého alkoholu. Obchodníci a provozovatelé barů či restaurací se nyní shodli s vládou, že jde o přílišnou administrativní zátěž. „Pokaždé, když vám přijde nové zboží, tak musíte pořád a pořád hledat ty rodné listy a zálohovat je, dokud to zboží máte. Teď jich mám asi 380,“ tvrdí majitel ostravského baru Ondřej Crha.

Podle vlády Bohuslava Sobotky už nejsou rodné listy potřeba. Problémy s padělaným alkoholem prý dostatečně řeší novela zákona o lihu a o potravinách. Jak je na tom ale Česko se strašákem jménem metanol, kvůli němuž rodné listy existovaly? Podle policistů se dosud nepodařilo dohledat asi 2 000 litrů toxického alkoholu.

Výrobci i kontroloři jsou nicméně přesvědčeni o tom, že trh je v současnosti v pořádku, „Šlo o nadbytečnou administrativu a de facto v současné době ty rodné listy už nikdo nekontroluje,“ říká šéf Unie vývozců a dovozců lihovin Petr Pavlík.

Okolkované lahve alkoholu
Zdroj: Chaloupka Miroslav/ČTK

Podle hospodských je přitom účinným řešením pouze speciální plastový uzávěr. Tím by nebylo možné obsah lahví přelévat bez porušení bezpečnostního patentu. Pro výrobce a prodejce zrušení rodných listů znamená, že už nebudou muset trávit čas vyplňováním a tisknutím formulářů. Co to znamená pro černý trh, ale nikdo odhadnout nechce.

Rodné listy prokazující jasný původ alkoholu byly zavedeny ke konci listopadu 2012. Každý, kdo je nebyl schopen u nabízeného alkoholu prokázat, mohl dostat pokutu a o alkohol přijít. K dalším krokům patřily koncese na prodej alkoholu, nová forma kontrolních pásků či snížení objemu spotřebitelského balení z šesti litrů na jeden.

Při rozsáhlé aféře s metanolem prokazatelně zemřelo už přes 50 lidí a vážně se otrávily desítky dalších. Hlavní obžalovaní dostali vysoké tresty včetně dvou doživotí. Následky případu překonaly i dosavadní největší katastrofu novodobých dějin samostatné České republiky – povodně z roku 1997.

Konec alkoholových rodných listů (zdroj: ČT24)