Policie obvinila představitele kampeličky WPB Capital

Praha – Policie stíhá 17 představitelů jedné z největších kampeliček, společnosti WPB Capital, kvůli údajně nezákonným machinacím uvnitř firmy. Česká národní banka odebrala kampeličce licenci. Představitelé úvěrového družstva považují policejní vyšetřování i kroky centrální banky za šikanu.

WPB Capital působila na českém trhu celkem 15 let. Své úspory tu mají hlavně drobní střadatelé. V dubnu ČNB ale odebrala kampeličce licenci. A teď centrální banka zamítla i rozklad Spořitelního družstva proti odejmutí povolení. Odnětí licence kampeličce tím nabylo právní moci. 

Podle České národní banky prováděla záložna nepovolené finanční operace, které mohly vést k poškození drobných střadatelů. O kampeličku se navíc zajímá i policie. „Kriminalisté v minulých dnech obvinili celkem 17 osob ze statutárních orgánů této společnosti, a to pro porušení předpisů a pravidel hospodářské soutěže,“ potvrdil mluvčí pražské policie Tomáš Hulan. 

Michal Čejka, obchodní ředitel kampeličky ale společnost hájí: „Jedná se pouze o další z řady vykonstruovaných kauz, které mají za cíl poškodit WPB a pošpinit jeho jméno.“ Společnost protestuje i proti odejmutí licence. „Toto rozhodnutí stejně jako celé správní řízení považuje WPB za nezákonné, kdy se ČNB dopustila celé řady závažných pochybení,“ stojí v tiskové zprávě. 

Události: Policie stíhá představitele WPB Capital (zdroj: ČT24)

Vklady jsou pojištěné, klienti si ale na jejich výplatu počkají

WPB Capital nesměla na základě předběžného opatření ČNB již od loňského května přijímat nové vklady a poskytovat nové úvěry. Společnost v minulých týdnech přitom na svoji obhajobu uvedla, že má volnou likviditu přes jednu miliardu korun a že všechny své závazky splácí včas.

Nabytím právní moci rozhodnutí o odejmutí licence se teď nicméně veškeré pohledávky členů družstva stávají splatnými. Jenže závazky převyšují volnou likviditu družstva. Výplaty vkladů klientům by měl proto organizovat Fond pojištění vkladů. 

Ten teď čeká na oznámení o neschopnosti WPB dostát svým závazkům. „Pokud oznámení obdržíme, jsme připraveni vše zorganizovat tak, aby výplaty byly zahájeny nejpozději 20 pracovních dnů od jeho doručení. Doporučujeme vkladatelům sledovat stránky WPB Capital, FPV a ČNB, kde budou informace zveřejněny,“ sdělil fond. 

Peníze u WPB Capital jsou ze zákona pojištěny do výše 100 tisíc eur (asi 2,7 milionu Kč). Vklady do této výše by se tedy měly klientům vyplácet celé.

ČNB: Kampeličky riskují 

Podle České národní banky kampeličky v současnosti často riskují a chovají se nezodpovědně. Největší krizi ale zažily kampeličky na konci 90 let, kdy zhruba 50 skončilo v likvidaci, přičemž část byla vytunelována. Řada představitelů kampeliček devadesátých let nakonec také skončila ve vězení. 

WPB není jedinou záložnou, která měla v posledních letech potíže

  • březen 2010 – ČNB odejmula povolení Úvěrnímu družstvu PDW
  • prosinec 2010 – ČNB odejmula povolení Vojenské družstevní záložně
  • březen 2012 – ČNB odejmula povolení spořitelnímu a úvěrnímu družstvu Unibon
  • prosinec 2013 – ČNB odňala povolení Metropolitnímu spořitelnímu družstvu