Češi loni prosázeli o miliardu méně než předchozí rok

Praha – Suma, která se v Česku ročně protočí v hazardu, klesá. Loni Češi prosázeli na automatech, ruletách, sázkách nebo loterii necelých 124 miliard. To je o miliardu méně než v roce 2012. A suma bude nejspíš i nadále klesat, přibývá totiž obcí, které proti automatům bojují.

Židlochovice jsou malá obec u Brna, která se stala symbolem boje proti automatům. Ještě před dvěma lety jich měla 71, teď jich tu zbývá sotva deset a i ty v nejbližší době zmizí. A podobně jako Židlochovice zrušila automaty i jiná města a další se k tomu chystají. Třeba dnes podepisovali lidé petici proti hazardu ve Žďáru nad Sázavou. 

I díky boji obcí proti automatům spadla suma, která se v Česku v hazardu ročně protočí. I přes restrikce skončilo nejvíc peněz ve videoloterijních terminálech, lákaly i internetové sázky. Upadají klasické herní automaty. Díky nižším tržbám si hazardní firmy rozdělily o téměř miliardu nižší zisk, alespoň podle oficiálních čísel. 

Boj proti hazardu – přísnější tresty i vyškolení krupiéři 

Ta skutečná čísla mohou být přitom ale úplně jiná. Hazard se totiž přesunul na internet nebo do šedé zóny – do takzvaných občanských sdružení, kde stačí nahlásit falešné jméno. A problematické jsou i takzvané kvízomaty, které před hrou položí jednoduchou otázku. Ta podle jejich provozovatelů stačí k tomu, aby nešlo o hazard. S tím stát nesouhlasí. Ministerstvo financí chce sankce za nelegální hazard zpřísnit. „Provozovatele nelegálního hazardu nehodláme v žádném případě tolerovat, jsme připraveni přitvrdit v jejich postizích,“ uvedl již dřív Babišův náměstek Ondřej Závodský. Ministerstvo tak tlačí na zpřísnění trestu za provoz heren bez povolení až na deset let vězení. 

Ministerstvo financí také na začátku dubna oznámilo, že na základě obecních zákazů provozu videoloterijních terminálů rozhoduje o odnětí licencí pro více než deset tisíc herních automatů. 

Herny s herními automaty a videoloterijními terminály kvůli obecním vyhláškám proti hazardu stále častěji mění status na kasina. Ministerstvo financí v reakci na to plánuje, že v kasinu bude muset být po celou provozní dobu přítomen vyškolený krupiér, který umožní návštěvníkům „živou“ hru.