Stávka v Hyundai nebude. Odbory kývly na zvýšení mezd o 6 procent

Nošovice - Odbory nošovické automobilky Hyundai přijaly po měsících vyjednávání poslední návrh kolektivní smlouvy, který jim předložil zprostředkovatel. Zaměstnancům zaručuje průměrné zvýšení mzdy ve výši přes 6 procent. Odboráři se na tom shodli po dvoudenním hlasování. Druhá varianta byla, že odmítnou kompromis a budou požadovat ještě vyšší růst mezd i za cenu stávky, ke které byli připraveni od konce dubna.

„Souhlas s návrhem zprostředkovatele přijali členové odborové komise v poměru 4:3,“ informoval předseda odborové organizace Kovo v Nošovicích Radek Kuchař.

„Ještě dnes se uskuteční jednání zástupců odborů a vedení společnosti, na němž se předpokládá i dohodnutí termínu podpisu kolektivní smlouvy,“ potvrdil také mluvčí automobilky Hyundai v České republice Petr Vaněk. Vysvětlil, že průměrné zvýšení příjmu o 6,1 procenta je tvořeno růstem mzdy o 3,2 procenta a nárůstem ročního bonusu za splnění výrobního plánu ze 75 procent na 110 procent průměrné mzdy. Měsíčně to dělá dalších 2,9 procenta, což je dohromady přes 6 procent.

Původní představy o růstu se lišily o více než 7 procent

Odboráři původně požadovali růst mezd o 9,5 procenta, argumentovali faktem, že automobilka dosáhla v roce 2012 zisku sedm miliard korun. První návrh zaměstnavatele bylo zvýšení jen o 2,2 procenta s odůvodněním, že společnosti se sice aktuálně daří, trh je však značně nestabilní. Předposlední návrh, který předal odborářům přizvaný zprostředkovatel z ministerstva práce a sociálních věcí, sliboval růst platů o 5,5 procenta.

Kromě zvýšení mzdy si zaměstnanci polepší také u některých zaměstnaneckých bonusů, které společnost zavedla. „Zaměstnanec na pozici operátor 2, který je v automobilce nejčastější, dostane přibližně o 1 500 korun měsíčně více, krácení pololetních bonusů bude lidštější,“ shrnul Kuchař výsledky vyjednávání.

Hyundai v Nošovicích
Zdroj: ČT24

Krize v jednání o kolektivní smlouvě nastala v březnu, když dal zaměstnavatel zaměstnancům k podpisu dodatky k pracovním smlouvám, které jim zaručovaly zvýšení platu o více než tři procenta a bonus 25 za splnění plánu. Odboráři se zlobili, že je šéfové společnosti obešli. Tvrdili také, že nevhodně tlačili na zaměstnance, aby dodatek podepsali, když odbory ještě bojovaly za výraznější zvýšení mezd.

Loni byl průměrný měsíční plat v automobilce Hyundai přes 30 tisíc korun, v dělnických profesích o více než 2 tisíce méně, mzdy vzrostly asi o 3 procenta. V Moravskoslezském kraji v minulém roce přesáhla průměrná měsíční mzda lehce 23 tisíc korun. Hyundai zaměstnává zhruba 3 a půl tisíce lidi, dalších 7 tisíc jich pracuje v subdodavatelských firmách.