Snížení energetické závislosti Evropy na Rusku? Nereálný scénář

Londýn - Potřeba dovozu zemního plynu do Evropy bude růst, neboť dojde k poklesu těžby a úbytku zásob. Kdo z toho bude profitovat? Pravděpodobně Rusko, neboť i přes snahy o snížení energetické závislosti Evropy ke zmenšení objemu dodávek z Moskvy podle analytiků výzkumné společnosti Wood Mackenzie nedojde. Dovoz zemního plynu do Evropy do roku 2030 vzroste o 50 procent.

Dovoz plynu do Evropy se do roku 2030 zvýší na 370 miliard krychlových metrů z nynější úrovně kolem 250 miliard kubíků. Domácí produkce bude postupně vysychat, spotřeba však bude postupně růst. Rusko se tím pádem o kontrakty na dodávky příliš bát nemusí.

Evropa nyní získává třetinu své spotřeby plynu z Ruska, což se podle Wood Mackenzie dlouhodobě nezmění ani přes dnešní snahy EU tuto závislost omezit. „Klesající domácí produkce a nedostatek alternativních plynovodů povedou po roce 2020 nevyhnutelně k obnovenému spoléhání na dovoz plynu z Ruska,“ podotkl analytik Wood Mackenzie Massimo Di-Odoardo.

Dobrá budoucnost se rýsuje LNG

V následujících letech by se měl výrazně zvýšit dovoz LNG. „V současnosti se připravují projekty LNG v objemu kolem 150 miliard kubíků a plyn z nich dorazí na trh do roku 2020,“ doplnil Massimo Di-Odoardo. Takové množství podle něj asijská poptávka nebude schopna absorbovat, takže velká část tohoto plynu skončí v Evropě.

Předpověď Mezinárodní agentury pro energii (IEA)

Světové dodávky LNG vzrostou do pěti let o 40 procent na 450 miliard krychlových metrů ročně a zhruba polovina z nich bude přicházet z Austrálie. Takový objem zhruba odpovídá nynější roční spotřebě Evropské unie a 15 procentům celosvětové spotřeby.

Na rozdíl od Evropy se díky mohutnému rozvoji nekonvenčních zdrojů plynu stane už do roku 2018 nezávislou Severní Amerika, protože její vývoz překročí objem dovozu. Tamní těžba plynu dosáhne do roku 2030 zhruba miliardy kubíků ročně a bude dvojnásobná proti úrovni z roku 2005, kdy v USA začínal boom břidlicového plynu.