Poslanci odsouhlasili zelenou naftu a vyšší spotřební daň u cigaret

Praha – Poslanci v prvním čtení podpořili zvýšení spotřební daně z cigaret a tabákových výrobků. Krabička cigaret by tak mohla podražit zhruba o tři až čtyři koruny. Vláda navrhovala, aby sněmovna tuto novelu zákona o spotřebních daních schválila ve zrychleném režimu již v prvním čtení, ale opoziční ODS a TOP 09 zrychlené projednávání vetovaly. Poslanci odsouhlasili v prvním čtení také zelenou naftu pro zemědělce, ta byla totiž ke konci loňského roku zrušena. Vláda ale navrhla její znovuzavedení.

Stát by měl díky zvýšení spotřební daně získat navíc zhruba 2,8 miliardy korun ročně, tedy 0,23 miliardy korun měsíčně. Novela má začít platit ještě letos. Důvodem zvýšení daní je slabší kurz koruny, kvůli němuž ČR neplní sazby stanovené EU. Ty jsou totiž uváděny v eurech. Cigarety zdražily už v lednu zhruba o dvě koruny na krabičku. 

ČR musí splnit směrnici EU, která požaduje od příštího roku spotřební daň 90 eur na 1 000 kusů cigaret. A slabší koruna by bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že Česko by svůj závazek nedodrželo a podle návrhu by zemi hrozily sankce. 

Opozice měla k vládnímu návrhu několik výhrad. Předseda klubu ODS Zbyněk Stanjura poznamenal, že očekávané zvýšení výnosů daně neodpovídá ani zkušenosti ani realitě. Nelíbilo se mu ani navrhované tříměsíční přechodné období pro doprodej starých cigaret. Pokud je prodejci nestačí v daném období prodat, budou tyto cigarety považované za neznačené. Podle něj se to může týkat desetitisíců drobných prodejců. 

Cigarety by i přesto mohly v trafikách podražit od začátku příštího roku. Bude ale záležet na tom, kdy poslanci a senátoři zákon definitivně schválí a jak moc se výrobci a prodejci předzásobí starými kolky. Část peněz z vyšších daní za cigarety použije vláda od příštího roku na rychlejší růst důchodů. Celkem by měli důchodci dostat přidáno v průměru 205 korun měsíčně. Stát to vyjde na víc než sedm miliard ročně.

Vláda tlačí zelenou naftu sněmovnou

Sněmovna dnes v prvním čtení podpořila také vládní návrh na zachování takzvané zelené nafty pro zemědělce. Předlohu nyní projedná sněmovní rozpočtový výbor. Poslanci mu zkrátili lhůtu na projednání na 30 dnů.  

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky se k zachování daňové úlevy pro zemědělce zavázala v koaliční smlouvě. Zákon by měl zachovat vracení daně na úrovni před jejím zrušením, kdy zemědělci mohli dostat zpět 40 procent daně u klasické motorové nafty a 57 procent u směsné nafty s biopříměsí. Celková roční výše vratky by měla dosáhnout podobně jako loni zhruba 1,28 miliardy korun. Evropská komise schválila, aby Česko mohlo zemědělcům část daně vracet až do roku 2019. 

Zelená nafta
Zdroj: ČT24

Premiér Sobotka už dřív zdůraznil, že většina států EU daňové zvýhodnění uplatňuje, čeští zemědělci by tedy byli na společném unijním trhu znevýhodněni. Podle aktuální analýzy ministerstva zemědělství slevu neposkytují pouze Rakousko, Bulharsko, Nizozemsko a Slovensko. 

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek, který byl v Nečasově vládě ministrem financí, Sobotkovu vládu varoval, že obnoví riziko daňových úniků, které je podle něj nemalé. Tvrdil také, že se tím výrazně zdražuje správa spotřební daně. Podle něj by bylo lepší, pokud vláda na zvýhodnění zemědělců trvá, aby jim místo zelené nafty o stejnou částku zvýšila podpory ze státního rozpočtu. Kalousek neúspěšně navrhoval zamítnutí zákona.