Otevřené okno, zabouchnuté dveře? Pojišťovna vám krádež neproplatí

Praha – Dvanáct bytů denně se podle policejních statistik vykrade v Česku. A hlavní letní sezona zlodějům právě začíná. Chyby majitelů bytů jsou přitom pořád stejné: nechávají například otevřená ventilační okna nebo dveře na balkony. Pojišťovny ale v takových případech odmítají platit škody.

Otevřené okno, zabouchnuté dveře? Pojišťovna vám krádež neproplatí (zdroj: ČT24)

Pražský panelák a byt ve čtvrtém patře. Majitel v zaměstnání a pootevřené okno. Zdánlivou nedobytnost zloděj překonal jednoduše. Přelezl do bytu z okna společné chodby. „Je to dolů asi třináct metrů, což se mi zdálo, že toho člověka dostatečně odradí,“ říká okradený Vladimír Kořínek. Neodradilo. Pan Kořínek tak přišel o elektroniku za desítky tisíc korun. Musí také měnit doklady, které měl vyfocené v ukradeném počítači. Dveře sice opatřil kvalitním zámkem, s krádeží oknem ale nepočítal.  Škodu navíc patrně nepokryje ani uzavřená pojistka. 

Ivana Buriánková, mluvčí České pojišťovny:

„V případě, že necháte otevřenou takzvanou mikroventilaci, neodpovídá to definici uzavřeného okna a v tomto případě se obávám, že ta událost není likvidní.“

Vykradených bytů je v Česku kolem pěti tisíc ročně. Často kvůli tomu, že mají nekvalitní dveře a zámky. Deset bytů za měsíc vykradli třeba na plzeňském sídlišti Lochotín. Patrně organizovaná skupina vypáčila dveře z pantů a kradla hlavně šperky. „U běžných panelákových dveří je to záležitostí deseti sekund,“ tvrdí Ivan Pavlíček z firmy bezpečnostní dveře. 

Experti radí zavírat okna a dveře i v případě, že majitel z bytu odchází jen na několik minut. Zloději byt dokáží vykrást za několik desítek vteřin. A pojišťovny nemusí platit ani v případě, když dveře nejsou zamčené, ale jen zabouchnuté.