Kolo štěstí a infolinka, na niž nikdo nevolal – s Rybou domácí uplavaly i peníze

Praha – Projekt Ryba domácí na propagaci toho, aby lidé jedli více sladkovodních ryb, doprovázelo velmi podezřelé financování. Upozorňuje na to Nejvyšší kontrolní úřad. Projekt stál 178 milionů a financoval se z dotací ministerstva zemědělství. NKÚ našel chyby skoro za dva miliony korun. Peníze šly například na kolo štěstí nebo na infolinku, na kterou nikdo nevolal.

V projektu Ryba domácí ministerstvo figurovalo zároveň jako příjemce dotace, dosud stál 178 milionů. NKÚ zkontroloval výdaje za 52,5 milionu korun a našel pochybení dosahující výše 1,8 milionu korun. Projekt s jediným dodavatelem měl díky reklamní kampani zvýšit spotřebu sladkovodních ryb. 

Peníze z projektu šly mimo jiné na 13 propagačních akcí. Ministerstvo uspořádalo třeba kuchařskou show nebo kulinářské předváděčky přímo u výlovů rybníků. Návštěvníci si při takových akcích mohli zatočit kolem štěstí, výhrou pak byly drobné dárky. Výroba a oprava těchto kol přitom stála 360 tisíc. Dalších 300 tisíc stálo jenom zapůjčení kuchařského vybavení. 

Deset měsíců také ministerstvo financovalo krizovou infolinku pro případ poplašných zpráv o závadném rybím mase. Na telefon ale téměř nikdo nevolal, takže cena jednoho hovoru se při rozpočítání nákladů vyšplhala v roce 2008 na skoro 9 tisíc korun.

PR služby za 1,5 milionu 

A zajímavé bylo i financování PR kampaně tohoto projektu. Ministerstvo za péči o značku projektu zaplatilo 1,5 milionu korun pouze na základě písemného prohlášení dodavatele, že tuto službu poskytuje, tedy bez jakéhokoli prokázaného plnění. „V rámci PR realizace ministerstvo zase zaplatilo 277 tisíc korun za sběr zpráv z tisku, televize a internetu. Články a reportáže pojednávaly o úpravě ryb a rybách obecně a v drtivé většině se projektu Ryba domácí vůbec netýkaly, ani nemohly sloužit k rozvoji PR kampaně,“ upozorňuje NKÚ. 

Agentura Dorland, která měla „Rybu domácí“ na starosti, tvrdí, že spotřeba ryb díky projektu mírně stoupla. Podle Českého statistického úřadu jejich spotřeba na hlavu ale od roku 2009 klesá.

Ministr stopnul navazující projekt Ryba sladkovodní

Projekt kritizoval i nový ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). „Osobně jsem měl vůči tomuto projektu v minulosti velké výhrady. Ihned po svém nástupu na ministerstvo jsem také rozhodl o zrušení navazujícího projektu Ryba sladkovodní za více než 60 milionů korun,“ uvedl. 

V operačním programu Rybářství 2007–2013 NKÚ prověřil celkem 33 projektů za víc než 128 milionů korun. Nedostatky kontroloři odhalili už ve výběru projektů - v některých případech šly dotace na ty, které dostaly nulové ohodnocení. Kontroly, které měl na starosti SZIF, navíc neodhalily nezpůsobilé výdaje, které vůbec neměly být proplaceny.

Vydáno pod