Ukrajina poslala do Ruska část peněz za plyn

Berlín – Ukrajina zaplatila Rusku část dluhu za plyn. Poslala prý přes 786 milionů dolarů. Částka pokrývá odběry v únoru a březnu, řekl dnes po jednání se zástupci Ukrajiny a Ruska komisař Evropské unie pro energetiku Günther Oettinger. Ruští představitelé podle něj jsou ochotni pokračovat v jednáních, další schůzka by se měla uskutečnit v pondělí v Bruselu.

Rusko tvrdí, že Ukrajina za dodávky dluží ruské plynárenské společnosti Gazprom 3,5 miliardy dolarů (přes 70 miliard Kč). Jde o dodávky plynu od loňského listopadu do letošního května. Návrh Moskvy a EU počítal s tím, že Ukrajina do 30. května zaplatí Gazpromu 2 miliardy dolarů a do 7. června pak dalších 500 milionů dolarů. 

Ukrajinská státní společnost Naftogaz dnes předložila potvrzení o tom, že zaplatila Rusku přes 786 milionů dolarů za dlužný plyn. Gazprom ještě peníze neobdržel, očekává je ale nejpozději v pondělí. Pro Rusko bylo přitom splacení části dluhu podmínkou dalších jednání s Kyjevem o nové smlouvě s nižší cenou plynu.

Ukrajinský ministr energetiky Jurij Prodan: „Jsme si jisti, že nejpozději v pondělí budou námi zaplacené peníze na účtu Gazpromu.“ 

Ruský ministr energetiky Alexander Novak: „Hospodářské vztahy mezi společnostmi Naftogaz a Gazprom jsou velmi narušené, co se týká důvěry. Abychom mohli vést konstruktivní rozhovory o ceně, potřebujeme krok, který by obnovil naši důvěru. Proto čekáme, až na naše účty dorazí ukrajinská platba.“ 

Jan Mládek, ministr průmyslu a obchodu ČR: „Česko stojí o vyřešení tohoto sporu, ale my se hlavně zabýváme tím, jestli jsme schopni zajistit zásobování plynovodem Nordstream, a zdá se, že s drobnými potížemi ano. Kdyby náhodou nebyl tranzit přes Ukrajinu, tak je možné zásobovat Česko jinou cestou.“

Podle komisaře Oettingera Ukrajina zaplatila částku za období, ve kterém nejsou mezi oběma stranami spory o objemu dodaného plynu ani o jeho ceně. Dnes ukrajinští představitelé uvedli, že jsou ochotni uhradit dluh za celé období, pokud by se vypočítával z ceny 268,5 dolaru za 1 000 metrů krychlových plynu, ruská strana na to ale zatím nepřistoupila. 

Gazprom už dřív varoval, že pokud peníze na jeho účet nedorazí, bude už pro dodávky na červen žádat platby předem. Po zaplacení části dluhu to ale vypadá, že by jednání mezi Ruskem a Ukrajinou pod dohledem EU mohla pokračovat už v pondělí. 

Spor o plyn - 268, nebo 485 dolarů?

Obě země se přou o cenu za plyn. Když loni na podzim odmítl prezident Viktor Janukovyč podepsat asociační dohodu s Evropskou unií, Rusko snížilo cenu za plyn na 268,5 dolaru za 1 000 kubíků. Původně přitom platila cena 485 dolarů, stanovená v pět let staré dohodě, kterou uzavřela už bývalá premiérka Julija Tymošenková. Což byla vůbec nejvyšší cena za plyn v celé Evropě.

Gazprom po bouřlivém vývoji na Ukrajině na počátku dubna ohlásil zvýšení ceny plynu ze 268 dolarů za kubík nejprve o 44 procent na 385,50 dolaru a o dva dny později Moskva zavedla vývozní clo, čímž cena vystoupila na 485 dolarů

Kyjev následně oznámil, že zaplatí část dluhu, pokud Gazprom vrátí cenu na původně dohodnutou úroveň 268 dolarů. Gazprom však trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.