Slovenské euro se blíží. Jste připraveni?

Praha - Na oficiální zavedení společné evropské měny si Češi musí ještě minimálně několik let počkat, i tak na mnohé z nich čekají změny již od prvního ledna roku 2009. Euro totiž zavádí sousední Slovensko, kde má řada českých firem pobočky či obchodní partnery. O tom, co přesně ze slovenského přechodu na euro plyne pro české podnikatele, informuje série seminářů pořádaných Centrem andragogiky.

Změny zasáhnou hlavně oblast účetnictví a daní, méně už legislativu. Podle Marie Jírů z Centra andragogiky není potřeba dosud platné smlouvy nijak měnit, pouze s výjimkou smluv podléhajících právu zemí mimo Evropskou unii. „Smlouvy se nemohou vypovídat pouze z důvodu zavedení eura,“ říká Jírů.

České firmy nemají ani významný důvod obávat se, že jejich partneři využijí přechodu na euro ke zdražení. „V rámci zavedení eura byl na Slovensku vytvořen takzvaný etický kodex. K tomuto kodexu se již připojily tisíce firem, které se zavázaly nezneužívat zavedení eura,“ uklidňuje Marie Jírů.

Drobné úpravy budou podniky muset provést například v účetním softwaru, náklady budou závislé na velikosti firmy. Jde hlavně o nastavení znaku eura a konverzního kurzu o přesné hodnotě 30,1260. „Toto číslo se nesmí ani zaokrouhlovat ani zkracovat za desetinnou čárkou,“ upozorňuje Jírů.

Co se vlastního převodu týče, nejjednodušší způsob je uložení peněz do banky, kde budou v lednu na eura převedeny automaticky. Do 16.1.2009 bude v rámci duálního oběhu možné platit oběma měnami, vracet se ovšem budou už jen eura.

Lidé by si také měli uvědomit, že se na slovenských silnicích v příštích měsících mohou setkat s mnohými omezeními. Důvodem bude přísně střežený převoz eurobankovek a euromincí do slovenských bank, které se musí do začátku příštího roku dostatečně předzásobit hotovostí. Přesné trasy a časové údaje jsou však tajné.

Slovenský eurokalendář:

3.6.2008 - Ministři financí zemí EU jednomyslně podpořili žádost Slovenska o vstup do eurozóny
17.6. - Evropský parlament podpořil přijetí eura na Slovensku
18.-25.6. - Propuká skandál o úniku informací o paritě
8. 7. - Rada EU oficiálně schválila slovenské euro a stanovila centrální paritu na 30,1260
19.8. - Mincovna v Kremnici začíná razit slovenské euromince
24.8. - Povinnost uvádět dvojí ceny zboží
1.1.2009 - Přijetí eura jako oficiální měny, vstup do eurozóny
16.1.2009 - Konec slovenské koruny jako hotovostní měny, všechny platby a transakce se dále budou provádět pouze společnou evropskou měnou
do 31.12.2009 - Slovenské koruny bude možné měnit v bankách
1.1.2010 - Slovenskou korunu bude možné vyměnit už jen v Národní bance Slovenska

Slovensko
Zdroj: ČT24/Markéta Sandanusová