Americká ekonomika po třech letech poprvé propadla

New York – Americká ekonomika v prvním kvartálu poprvé po třech letech klesla. Nezvykle chladná zima způsobila, že se hrubý domácí produkt Spojených států snížil meziročně o jedno procento. Přitom v předešlých třech měsících rostl o 2,6 procenta. Ekonomické údaje z poslední doby nicméně naznačují, že na jaře by se měla největší světová ekonomika ze zimního útlumu vymanit.

Procentní propad je přitom revidovaným údajem – ještě v první zprávě o HDP z konce dubna statistici odhadovali, že ekonomika rostla tempem o 0,1 procenta. Ekonomové pak předpokládali, že dnešní revidované údaje ukážou pokles jen o 0,5 procenta.

Na počátku tohoto roku se tak americké ekonomice vedlo nejhůře od prvního čtvrtletí 2011, kdy HDP klesl o 1,3 procenta. Podle odhadů ekonomů krutá zima na velké části území Spojených států umazala z výkonu HDP asi 1,5 procentního bodu. Oficiální zpráva ale podrobnosti o vlivu počasí nepřinesla.

Tomáš Vlk, analytik Patria Online

„Pokles americké ekonomiky nepotěší, ale pohled na strukturu naznačuje, že oživení tažené domácí poptávkou by po zaváhání mělo pokračovat. Nečekáme, že negativní revize ovlivní současné směřování politiky Fedu.“

Další kvartál má být citelně lepší

Americkou ekonomiku by měly ve zbytku roku podpořit zlepšující se podmínky na trhu práce, rostoucí spotřebitelské výdaje, podnikové investice a zvýšená tvorba zásob. Ve druhém čtvrtletí už analytici čekají silnější růst HDP, konkrétně kolem tří procent.

„Druhý odhad HDP se dívá do minulosti,“ míní analytik Dan Greenhaus ze společnosti BTIG. „Věděli jsme, že ekonomiku v prvním čtvrtletí dramaticky ovlivnilo počasí, ve druhém čtvrtletí očekáváme plný návrat zpět,“ doplnil.