Zeman: Stavebnictví by mohla nakopnout dostavba Temelína a Dukovan

Praha – Stát by měl podle prezidenta Miloše Zemana v rozpočtu na příští rok výrazně zvýšit podíl investic. Je to podle něj jediná reálná pomoc průmyslu, řekl to na konferenci o stavebnictví. Podpořil také rozšíření elektráren Temelín a Dukovany o další bloky. Stavebnictví by měla podle premiéra Sobotky nastartovat i novelizace zákona o veřejných zakázkách. Ta by totiž měla zjednodušit a zrychlit jejich zadávání.

„Za nejdůležitější práci při přípravě státního rozpočtu pokládám výrazné zvýšení podílu investic. To je reálná pomoc stavebnictví místo vykládání, jak stavebnictví milujeme,“ řekl Zeman s tím, že investiční výdaje státu od začátku roku klesly o 16 procent.

Podle prezidenta by českému stavebnictví pomohly také obří stavby, jako například vybudování kontroverzního vodního kanálu Dunaj–Odra–Labe nebo dostavba Temelína a Dukovan. „Doplnění Temelína o další dva bloky a Dukovany o blok považuji za injekční impuls, který by mohl rozhýbat nejenom stavební, ale i strojírenské obory,“ naznačil prezident. 

Dostavba Temelína je přitom nejistá, ČEZ v dubnu zrušil tendr na výstavbu dalších dvou bloků. Vedení ČEZu chtělo státní garance, jenže ty odmítla vláda poskytnout. Premiér Sobotka to tehdy zdůvodnil: „Záruka za dostavbu Temelína by znamenala neměřitelné riziko pro státní rozpočet i daňové poplatníky. Vláda proto tyto úvahy zamítla.“ 

České stavebnictví výrazně zasáhla končící ekonomická krize, během ní od roku 2008 přišlo o 443 miliard korun, což je obrat za celý jeden rok. Podle nejnovější analýzy statistických dat za tu dobu zkrachovalo 41 větších firem, o práci v sektoru však přišlo až 50 tisíc lidí.

Zlepšení si ale stavaři slibují od současné vlády, která ve svém programovém prohlášení slíbila zlepšit investiční politiku státu a více investovat právě do výstavby infrastruktury. „Stát je v ČR největším investorem a zadavatelem stavebních zakázek, podpora investic a podpora udržitelného růstu ekonomiky včetně tvorby nových pracovních míst je klíčovou prioritou vlády,“ zopakoval dnes na konferenci o stavebnictví Sobotka.  

Spasí stavebníky zrychlení zadávání veřejných zakázek?

Rozvoj stavebnictví má podle něj podpořit novela zákona o zadávání veřejných zakázek. „Ministerstvo pro místní rozvoj zahájilo práce na novele zákona o veřejných zakázkách, který bychom chtěli schválit ještě v letošním roce. Cílem je zrychlit zadávání veřejných zakázek, aniž bychom slevili z požadavků na transparentnost. Cílem je dosáhnout toho, aby se zrychlilo čerpání prostředků, které jsou ve veřejných rozpočtech a které nejsme schopni utratit právě proto, že se vleče zadávání veřejných zakázek.“

Václav Matyáš, prezident Svazu podnikatelů ve stavebnictví, také upozorňuje na to, že se dlouhodobě nedaří vyčerpat všechny zdroje financí, a netýká se to jen tolik omílaných evropských dotací. Například Státní fond dopravní infrastruktury nabízel pro rok 2013 64,5 mld. korun. Jenže se vyčerpalo sotva 50 miliard. Čtvrtina peněz tak ve fondu zůstala, aniž by se utratily. 

Zeman proto vládu za přípravu zjednodušení zadávání veřejných zakázek, které by mohlo urychlit čerpání, pochválil. „Prostudoval jsem si základní teze a myslím, že je zákon o zadávání veřejných zakázek dobrý. Navrhované rozvolnění pomáhá malým firmám,“ tvrdí prezident. Omezit by se ovšem podle něj měly takzavné vícepráce, které veřejné zakázky výrazně zdražují. 

Odraz ode dna?

První měsíce letošního roku zatím ukazují, že se stavebnictví pomalu odráží od pomyslného dna. Meziročně totiž vzrostl objem stavební produkce, ale i počet stavebních zakázek vypsaných a zadaných veřejnými institucemi. Podle kvartální analýzy českého stavebnictví by toto odvětví mělo letos po pětiletém propadu vzrůst o 0,7 procenta. Výraznější růst očekávají pak stavebníci v roce 2015, kdy by sektor měl přidat 2,9 procenta