Putin buduje Euroasii: propojil ekonomiku s Kazachstánem a Běloruskem

Astana – Prezidenti Ruska, Kazachstánu a Běloruska v kazašské metropoli podepsali smlouvu o vzniku Euroasijské hospodářské unie (EAHU), protiváze evropské integrace. Jednotný euroasijský trh má čítat 170 milionů obyvatel a vznikne 1. ledna 2015. Současně má být po Evropské unii, Spojených státech a Číně dalším centrem světové ekonomiky. Šéf Kremlu Vladimir Putin při podpisu označil vznik unie za „epochální událost“.

Kritici však upozorňují, že jde o pokus obnovit staré sovětské struktury a potvrdit ruský vliv v postsovětském prostoru. Moskva oponuje, že nejde o politický pakt a klíčové body mají být celní unie a jednotný hospodářský prostor.

Vznik rusko-kazašsko-běloruské celní unie a jednotného trhu mají do konce roku potvrdit parlamenty všech tří signatářských zemí. To se ale považuje za pouhou formalitu. Ještě letos by se k paktu měly připojit Kyrgyzstán a Arménie. Iniciátor unie Rusko doufá, že následovat budou další postsovětské státy.

Hrubý domácí produkt unie dosahuje částky 2,7 bilionu dolarů. Klíčovou roli v novém uskupení bude hrát podle očekávání Rusko. Smlouva předpokládá volný pohyb zboží, služeb, kapitálu a pracovních sil a koordinaci rozvoje klíčových hospodářských sektorů. Hlavním výkonným orgánem se stane Euroasijská hospodářská komise.

Ukrajina se nakonec nepřipojí

Kreml dlouho doufal, že členem EAHU bude i Ukrajina. Podle některých ruských hospodářských expertů je unie bez Kyjeva pouhým torzem. Přestože se ukrajinský prezident Viktor Janukovyč loni ve prospěch hospodářských svazků s Ruskem vzdal připravovaného přidružení Ukrajiny k EU, jeho únorový pád sbližování obou zemí zastavil.

Ruský rubl
Zdroj: ISIFA/Thinkstock/iStock/Vladimir Arndt

Uzavřená smlouva má podle Putina „epochální, historický význam“ a povýší hospodářskou spolupráci zúčastněných zemí na novou úroveň. Žádná ze signatářských zemí přitom podle šéfa Kremlu neztratí svou svrchovanost. Rusko, Kazachstán a Bělorusko dostanou možnost posílit své pozice na světových trzích. EAHU se stane „přitažlivým střediskem hospodářského rozvoje“, míní Putin.

Jenže běloruský prezident Alexandr Lukašenko měl podle agentury Interfax vůči smlouvě určité výhrady. I tak dnes dokument označil za přijatelný kompromis. Bělorusko si během přípravy smlouvy stěžovalo, že Moskva se snaží „nalinkovat“ nejen formy hospodářské spolupráce, ale i politický život zúčastněných států. Stejné obavy měl údajně i Kazachstán. Dnes však jeho prezident Nursultan Nazarbajev prohlásil, že smlouva o vzniku EAHU je „dobře vyvážený dokument“.

Martin Rajchrt, analytik Markets.com:

„Vzniká pakt, který má 170 milionů obyvatel, to je velký jednotný trh, odpadnou hlavně celní povinnosti. Ve vztahu k Evropě nová unie Ruska, Běloruska a Kazachstánu ale prakticky nic neznamená. Tyto země mezi sebou neměly vztahy jako cizí země, jde spíš o nějakou snahu smluvně formalizovat jejich blízké vztahy, s vedoucí pozicí Ruska. Je možné, že vzroste obchod uvnitř paktu, nebude to ale o desítkách procent.“