1,5 milionu Čechů hrozí chudoba

Praha – Životní úroveň v Česku se opět vzdaluje od západní Evropy. Češi sice vydělávají rok od roku trochu víc, ale náklady na život rostou rychleji než platy. V tomto směru je na tom Česká republika dokonce nejhůř ze všech zemí bývalého východního bloku. Nicméně lidé jsou i tak se svým životem spokojeni.

Míra ohrožení chudobou se sice loni meziročně snížila z 9,6 na 8,6 %, chudoba a sociální vyloučení i tak ale hrozí téměř 1,51 milionu obyvatel Česka. Z nich 140 tisíc nemá ani dostatečný příjem, ani materiální vybavení a ani práci. Oznámil dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Skoro 700 tisíc lidí si nemůže dopřát takové věci, jako je třeba telefon, pračka, televize či auto. Nemohli si dovolit ani vyrazit na dovolenou, nedokázali pravidelně hradit nájem nebo neměli na to, aby si dali třikrát v týdnu maso. Statistici takový stav označují jako „materiální deprivaci“.

V roce 2013 se pod hranici příjmové chudoby dostal:

  • člověk s měsíční částkou nižší než 9.674 korun
  • pár s méně než 14.512 korunami
  • samotná matka s malým dítětem s méně než 12.577 korunami
  • rodiče s náctiletým a malým dítětem s méně než 22.251 korunami

Pod hranicí příjmové chudoby tak v ČR loni žilo 886 tisíc lidí.

Hranice příjmové chudoby
Zdroj: ČT24

Příjmy domácností nicméně podle statistik nominálně rostou - každý Čech si za rok 2012 vydělal průměrně 150 tisíc korun – jenže stejně tak rostou i náklady. Domácnosti tak reálně mají peněz méně. Například nejnákladnější položka, tedy bydlení, v bytě o velikosti 60 metrů čtverečních vyjde v průměru na 8 tisíc, v Praze a dalších velkých městech ještě o 3 tisíce korun více. A zadarmo není ani jídlo voda nebo topení.

Lidé v Česku jsou ale i tak se svým životem spokojeni. Nejpozitivněji hodnotí paradoxně právě bydlení, a to zejména ti, kteří mají vlastní byt. Spíš kladně se dívají lidé i na svou finanční situaci. „Kdybychom měřili životní úroveň prostřednictvím vybavení domácností nebo pomocí toho, jak dlouho nám trvá vydělat si třeba na hamburger nebo na pivo, tak se životní úroveň zlepšuje,“ komentuje to Filip Fyrbach, analytik GE Money Bank.

Životní podmínky v různých krajích se postupem času sbližují. Praha už nad ostatními nevyčnívá tak jako dřív a ostatní regiony ji postupně dohánějí. Na druhou stranu ale Moravskoslezský a Ústecký kraj za zbytkem republiky stále zaostávají.

Vydáno pod