ČSA v pololetí prodělaly 178 milionů korun

Praha - Českým aeroliniím se nedaří dostat hospodaření zpět do černých čísel. V letošním prvním pololetí hospodařila firma se ztrátou 178 milionů korun, což je zhruba stejný výsledek jako ve stejném období před rokem. Vyplývá to z čerstvých hospodářských výsledků národního dopravce. Nepříznivé výsledky společnosti se zřejmě odrazí i v ceně, za kterou stát prodá svůj většinový podíl v ČSA. Privatizace by měla proběhnout v následujících měsících.

Provozní zisk společnosti činil 201 milionů korun. Letadla v českých národních barvách od ledna do června přepravila 2,6 milionu cestujících, což je o šest procent více než před rokem. ČSA se také podařilo snížit provozní náklady o 273 milionů korun na 10,97 miliardy. Hospodaření společnosti stěžovalo zdražování pohonných hmot, v meziročním srovnání za ně připlatila 179 milionů.

S prodejem Českých aerolinií vláda spěchá. Obává se totiž dalšího zhoršení situace v leteckém sektoru. Původní plán počítal s prodejem v průběhu příštího roku, ministerstvo financí však už vyslalo signály, že prodávat by se mohlo ještě letos. Vláda si od prodeje 91,5procentního podílu slibuje až 5 miliard korun, současně s aerolinkami hodlá privatizovat i ruzyňské letiště, to by mělo obohatit státní pokladnu až o 100 miliard.

Za pět let chtějí ČSA vydělávat miliardu 

ČSA chce do roku 2013 dosáhnout miliardového zisku a rozšířit flotilu z 50 na 55 letadel. V té době by firma měla přestat splácet vysoké částky za dříve koupené stroje. Součástí plánu je udržet si poloviční podíl na trhu letecké dopravy, získat dvacetiprocentní podíl na nízkonákladovém trhu prostřednictvím Click4Sky a padesátiprocentní podíl na trhu charterové přepravy v Česku.

Ztráta ČSA
Zdroj: ČT24
Vydáno pod