Hospodářské komoře bude vládnout exministr Dlouhý

Plzeň – Bývalý ministr průmyslu a obchodu Vladimír Dlouhý nově usedne v čele Hospodářské komory ČR. Ve funkci prezidenta tak vystřídal Petra Kužela, který mandát z rodinných důvodů neobhajoval. Na sjezdu v Plzni získal Dlouhý od delegátů ve druhém kole 128 hlasů. Jeho soupeř, dosavadní viceprezident komory Zdeněk Somr, jen 89.

Dlouhý upozorňoval ještě před volbou na to, že dlouhodobým a zásadním problémem komory je její financování. Podle něj by jej mohla vyřešit povinná registrace podnikatelů nebo to, že by komora v budoucnu převzala od státu správu živností. Nevyloučil ani úvahy o možnosti povinného členství podnikatelů v komoře.

Vladimír Dlouhý svou kandidaturu na prezidenta Hospodářské komory oznámil na začátku dubna v pořadu Ekonomika ČT24. Petra Kužela naopak kvůli podezření z milionových machinací s dotacemi vyšetřují kriminalisti i evropské orgány. Kužel však jakékoli obvinění odmítl.

Vladimír Dlouhý zastával od roku 1990 do roku 1992 funkci ministra hospodářství a poté ministra průmyslu a obchodu až do roku 1997, kdy se při vládní krizi z politiky stáhl. Pak pracoval jako poradce společnosti ABB a banky Goldman Sachs a také vyučoval ekonomii na vysokých školách. 
Loni se chtěl v přímé prezidentské volbě ucházet o post hlavy státu, ale ministerstvo vnitra jeho kandidaturu odmítlo zaregistrovat kvůli nedostatečnému počtu podpisů na petičních arších.

Vladimír Dlouhý: Komora by měla být aktivnější (zdroj: ČT24)

O funkci prezidenta komory se původně ucházeli čtyři kandidáti. Vedle exministra a prezidentského kandidáta Dlouhého to byli současný viceprezident komory a její bývalý šéf Zdeněk Somr a prezident Krajské hospodářské komory jižní Moravy Michal Štefl. Vladimír Opatrný z Okresní hospodářské komory Jablonec nad Nisou kandidaturu podle mluvčí komory Lenky Vodné na sněmu stáhl.

Hospodářská komora funguje už 21 let a sdružuje na 14 tisíc členů (firem a živnostníků), kteří zaměstnávají přibližně dvě třetiny práceschopných lidí v ČR. Je vlivnou lobbistickou organizací, mimo jiné může připomínkovat zákony.