ŘSD hlásí úspěch při reklamaci problémů na D47 – firmy zaplatí 143 milionů

Praha – Z letitého sporu ohledně zvlněné dálnice D47 u Ostravy pomalu tečou peníze, a to do kapsy Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD). Stavební firmy budou muset státní organizaci nasypat téměř 143 milionů korun kvůli neoprávněnému navýšení ceny o valorizaci. Rozsudek se týka úseku dálnice mezi Bělotínem a Hladkými Životicemi.

Rozsudek ukládá společnostem Inžinierske stavby a COLAS CZ zaplatit kromě 143 milionů korun rovněž 11,5 milionu korun na úrocích. Dalších 25 milionů korun, které ředitelství nárokovalo, soud označil za promlčené.

"Celková částka, kterou jsme prozatím vymohli na zhotovitelích staveb dálnice D47, dosahuje k dnešnímu dni více než 185,5 milionu korun," řekl generální ředitel ŘSD Jan Kubiš.

První rozhodčí spor kvůli neoprávněnému účtování milionových částek v rámci stavby dálnice D47 vyhrálo ředitelství vloni v říjnu. Tehdy nárokovalo po stavebních firmách Eurovia, Skanska a Porr 180 milionů korun. Kvůli promlčení ale státní organizaci nakonec rozhodčí soud přiznal pouze náhradu ve výši 12,5 milionu korun.

Spory kolem D47 vypukly již pár měsíců po jejím otevření

Spory o D1, resp. D47, u Ostravy se zprvu týkaly kvality – zvlněné vozovky či propadajících se mostů. První opravy úseku stavěného v letech 2004 až 2007 začaly již sedm měsíců po jeho otevření. ŘSD v důsledku toho podalo trestní oznámení na neznámého pachatele.

V roce 2012 pak na zhruba devítikilometrovém úseku D47 ŘSD reklamovalo 901 vad. Státní silničáři poukazovali například na použití nevhodných materiálů. Společnost Eurovia ale odmítla odpovědnost s tím, že vše, co dělala, je ve smlouvách. Později se ke sporu o kvalitu přidaly také problémy s fakturami. Podle ŘSD byla valorizace smluvních cen příliš vysoká. Smlouva počítala se zvýšením cen, ovšem v závislosti na růstu cen vstupů. Rozdíly mezi zdražením vstupů a zvýšením ceny dálnice však podle ŘSD byly až stamilionové.

Kauze D47 se věnovali i Reportéři ČT, kterým šéfka úseku kontroly kvality staveb Miloslava Pošvářová poskytla řadu informací. Reportáž si můžete pustit zde.