Babiš nevěří, že se v Bruselu podaří dojednat nižší DPH na pleny

Brusel – České republice se nejspíš nepodaří dojednat s Evropskou komisí výjimku na snížení DPH u dětských plen. Je o tom přesvědčen ministr financí Andrej Babiš (ANO). Praha se ale podle něj přesto o vyjednávání pokusí. Do třetí 10procentní sazby DPH by měly od ledna 2015 patřit kromě plen také léky, knihy a nenahraditelná dětská výživa.

„My si myslíme, že je to prohraný boj, ale náš koaliční partner na tom trvá, takže to zkusíme,“ slíbil po jednání ministrů financí EU v Bruselu Andrej Babiš. Zároveň poukázal na to, že Česko o výjimku na dětské pleny nepožádalo v době, kdy ji bylo možné získat. Nyní bude s jejím vyjednáním podle Babišových „informací a zkušeností“ problém.

Strany vládní koalice se před třemi týdny shodly na tom, že zavedou od příštího roku druhou sníženou sazbu DPH na léky, knihy, dětské pleny a nenahraditelnou dětskou výživu, a to ve výši deseti procent. Ministerstvo financí má dohodu zapracovat do návrhu státního rozpočtu. Nižší sazbu u léků a plen podpořil i prezident Miloš Zeman.

SOUČASNÁ DPH V ČESKÉ REPUBLICE

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent

CO NAVRHUJE KOALICE?

  • základní sazba 21 procent
  • snížená sazba 15 procent
  • druhá snížená sazba 10 procent (léky, knihy, dětské pleny, nenahraditelná dětská výživa)

(nová sazba by měla platit od 1. ledna 2015)

Někteří ekonomové o přínosu takového opatření pochybují – obávají se, že snížení daně nepovede ke snížení ceny pro koncové spotřebitele, ale naopak ke zvýšení ziskových marží obchodníků (čtěte víc).

Podle šéfa státní kasy by bylo lepší zamyslet se nad tím, jestli současná snížená 15procentní sazba není příliš vysoká. Babiš ji dokonce označil jako „jednu z nejvyšších v Evropě“. Sám by nejraději ponechal jen dvě sazby DPH, které by byly nižší než ty současné. Třetí sazba podle ministra jen zkomplikuje administrativu.

Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Výpočty ministerstva financí ukázaly, že na daňovém rozdílu u plen by rodina s jedním dítětem mohla ušetřit asi tisíc korun ročně. Vědomým porušením unijních pravidel kvůli této položce by ale Česko mohlo ztratit vyjednávací pozici v Bruselu při řešení jiných otázek.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) v nedělních Otázkách Václava Moravce uvedl, že pokud vláda neuspěje u Evropské komise se zavedením druhé snížené sazby DPH na pleny, zvýší rodinám s dětmi do tří let odečitatelnou položku (čtěte víc). Snížení DPH na pleny prosazují jako svou prioritu především lidovci.

Opozice: Přinese to zmatek a daňové úniky

Proti úpravě sazeb DPH, kterou navrhla koalice, se postavila opoziční strany. „Třetí sazba DPH je krok zpátky, znamená to větší administrativní náklady a větší prostor daňovým únikům,“ myslí si místopředseda TOP 09 a bývalý ministr financí Miroslav Kalousek.

Podnikatelé by za rozumný kompromis považovali zavedení původně plánované jednotné sazby DPH 17,5 procenta. Snížila by se tak podle nich administrativní zátěž spojená s účtováním více sazeb. Naopak zavedení další nové sazby administrativní zátěž zvýší.

Ani experti se na zavedení tří sazeb příliš netváří, daňový systém se podle nich stane nepřehledným (čtěte víc). Není jim také jasné, čím vláda nahradí několikamiliardový výpadek příjmů po zavedení druhé nižší sazby. Kabinet podle vyjádření mluvčího resortu financí spoléhá na to, že rozpočtu pomůže rychlejší růst ekonomiky.