Telefónica a T-Mobile se dohodly na sdílení vysílačů pro sítě LTE

Praha – Mobilní operátoři Telefónica O2 a T-Mobile se dohodli, že budou společně sdílet vysílače pro rychlé mobilní sítě LTE. Ještě letos chtějí vysokorychlostní sítí pokrýt většinu území Česka. Proti plánům sdílet vysílače již dříve protestoval další konkurent Vodafone, který bude muset LTE budovat sám.

Telefónica a T-Mobile uvedly, že sdílení se bude týkat jen rádiové části sítí. Sdílení vysílačů jim nicméně umožní pokrýt Česko rychlou mobilní sítí dřív, než původně plánovaly. „Sdílení sítí je celoevropským trendem, což potvrzují úspěšná obdobná partnerství ve Velké Británii, Švédsku či Francii,“ uvedl generální ředitel O2 Luis Malvido. „Kromě pokrytí nejrychlejším internetem v dřívějším termínu přinese tato spolupráce úspory, které nám umožní další investice do provozovaných sítí a nabízených služeb,“ přidává se šéf T-Mobilu Milan Vašina.  

Operátoři se dohodli na sdílení sítí čtvrté generace na celém území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za správu a provoz ve východní části země a T-Mobile bude sítě provozovat na západě. 

Rychlost LTE sítě bude pro každého z operátorů v první fázi dosahovat až 75 Mbit/s pro stahování a až 25 Mbit/s pro nahrávání, tedy několikanásobně více než u sítí 3G. Do budoucna by se navíc měla rychlost zvyšovat. 

Kmitočty pro sítě LTE získali v aukci ČTÚ za celkem 8,5 miliardy korun tři operátoři, kromě zmíněných dvou ještě společnost Vodafone. Ta v minulosti proti záměru dvou konkurentů sítě LTE sdílet protestovala. „Co na tom Vodafonu nejvíc vadí, není to, že by T-Mobile a O2 sdílely síť spolu, ale že on sám nemá partnera na sdílení, bohužel se s nikým nedohodl,“ komentuje to Luděk Vokáč z mobil.idnes.cz. Vodafone chce podle jeho mluvčí zapojit regulační úřady. „Máme stále na paměti vyjádření předsedy ČTÚ, podle kterého by toto sdílení nemělo být exkluzivní,“ uvedla mluvčí společnosti Markéta Kuklová. 

Telefónica v současnosti pokrývá LTE centrum Prahy a Brna. Do konce roku plánuje pokrýt obě celá města. Konkurenční T-Mobile provozuje LTE v části Prahy a v Mladé Boleslavi, celou Prahu chce pokrýt do letošního října. V současnosti buduje síť na Plzeňsku. Vodafone od podzimu budoval LTE na alternativních kmitočtech 900 MHz využívaných pro sítě GSM a v dubnu pokrýval čtvrtinu Česka převážně na venkově. 

Mobilní operátoři se dohodli na sdílení sítí LTE (zdroj: ČT24)