Odvolání k ÚOHS: Recept i na roční zpoždění staveb

Praha – Technickou novelu zákona o veřejných zakázkách připravuje ministerstvo pro místní rozvoj společně s Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže. Chtějí zamezit bezdůvodným odvoláním firem proti výsledkům veřejných soutěží. Těch je podle předsedy ÚOHS velká část a přípravu staveb zdržují. V současnosti leží úředníkům na stole zakázky v celkové hodnotě zhruba miliardy korun, z velké části dopravní stavby.

Stížností na zakázku na D1 u Devíti křížů zkoumal ÚOHS zhruba rok (zdroj: ČT24)

V polovině dubna ukončil ÚOHS správní řízení, které by mohlo být takřka učebnicové. Zabýval se odvoláním neúspěšného uchazeče o zakázku na modernizaci dálnice D1 mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži s předpokládanou hodnotou půl miliardy korun. Stížnost sice uznal, protože původní vítěz nabídl příliš nízkou cenu (382 milionů, z toho jednu problematickou položku za 1 Kč), ale trvalo mu to rok. Odvoláním by se přitom měl antimonopolní úřad zabývat vždy nanejvýš 60 dnů. Jediné, čím případ dálnice vybočuje, je právě jeho závěr – odvolání bylo opodstatněné. Často se totiž stává, že úředníci řeknou, že byl výběr dodavatele v pořádku. I tak může trvat řízení velmi dlouho. „Někdy to tam leží i rok a ještě déle a nic se neděje,“ podotkl generální ředitel Svazu podnikatelů ve stavebnictví Miloslav Mašek.

Mnohem déle než dva měsíce trvalo například rozhodování o stavbě přeložky hlavní železniční trati u Plzně nebo třeba o nákupu nových vlaků Českých drah. ÚOHS tvrdí, že za dva měsíce často rozhodnout nelze – a zdržení má zpravidla zdůvodněné. „Správní lhůty se nám přerušují při získávání různých odborných posudků. Toto se do těch lhůt nepočítá,“ poukázal předseda úřadu Petr Rafaj. Problémem ÚOHS je ale také přehlcenost stížnostmi. Podle Petra Rafaje často k odvolání není důvod. „Firmy jenom chtějí zdržovat,“ zlobil se.

Od začátku roku 2014 přišlo Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže více než 330 odvolání proti výsledkům veřejných zakázek. Jejich počet tak výrazně stoupl. Loni jich za stejné období bylo o pětinu méně.

Pro změnu situace, kdy ÚOHS přicházejí kromě opodstatněných stížností i bezdůvodné podněty, o jejichž prázdnosti ví i ten, kdo je podává, bude patrně nutná změna zákona. Na ní už úřad spolu s ministerstvem pro místní rozvoj pracuje.

Vydáno pod